chrome firefox opera safari iexplorer

29 серпня: це цікаво знати

29 серпня 2019 о 00:06

Післяуспення прийшло – сонце на осінь пішло.

Народне прислів’я

29 серпня у народі називають Третім Горіховим (Хлібним) Спасом.

В Україні в цей день колись випікали з нового врожаю хліб, пиріжки, печиво, пригощали ними родичів і сусідів, освячували у церкві хліб та горіхи. А ще вірили, що якраз цього дня у вирій відлітають ластівки. І підмічали: якщо до цього дня відлітають журавлі – до ранньої зими.

За церковним календарем 29 серпня відзначають Післясвято Успіння та Перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образа (убруса) Господа Ісуса Христа; а також вшановують мученика Діоміда, лікаря; мучеників 33-ох палестинських і преподобного Херимона Єгипетського.

Іменинники 29 серпня:

Демид.

29 серпня народились:

1868 – Людмила Старицька-Черняхівська – українська письменниця, драматург, перекладач, мемуарист, громадський діяч. Автор драматичних творів «Гетьман Петро Дорошенко», «Розбійник Кармелюк», «Іван Мазепа», мемуарів «Хвилини життя Лесі Українки», «Спогади про М.В.Лисенка».

«В наших обох родинах Старицьких і Косачів панував особливий літературний дух; тому, хто мав хоч іскру таланту, не писати тут було цілком неможливо. Тут завжди писали, розбирали твори, читали їх, видавали збірники і взагалі жили в осередку громадських і літературних інтересів». (Людмила Старицька-Черняхівська)

29 серпня відзначають:

  • День пам’яті захисників України.
  • Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.

Події 29 серпня:

1619 – відбулась «Кам’янка Струмилова» – перша відома в історії постановка українських інтерлюдій.

1561 – у Пересопницькому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці завершилася праця над присяжною книгою українців – Пересопницьким Євангелієм.

1698 – Петро І заборонив носити бороди й наказав вдягати європейський одяг.

1883 – американець Томас Ахерн продемонстрував свій винахід – першу у світі електроплиту.

1929 – німецький дирижабль «Граф Цепелін» повернувся з першої навколосвітньої подорожі.

1938 – в Радянському Союзі з’явилася заочна вища освіта.

1949 – СРСР провів перше вдале випробування атомної бомби в Семипалатинську.

1992 – відбулося перепоховання мощів патріарха Йосипа Сліпого у храмі Святого Юра у Львові.

1999 – у Донецьку відкрито прижиттєвий пам’ятник Сергію Бубці.

2001 – вченим вдалося знайти ген людського довголіття.

2014 – колону військ ЗСУ розстріляно під час виходу з міста Іловайськ. Цього року – п’ята річниця «Іловайського котла».

Чи знаєте ви, що:

У місті Борислав на Львівщині зібрано 54 реліквії, пов’язані з життям Ісуса Христа.

У храмі святої Анни є мощовик, в якому зібрані часточки мощей і реліквій, що безпосередньо пов’язані з життям Ісуса Христа та з життям Пресвятої Богоматері.

Унікальний мощовик складається з чотирьох частин. У першій частині знаходяться матеріальні речі, які належали Ісусу Христу чи з якими він контактував. Зокрема, тут є частинки – ясел, в які Діва Марія положила новонародженого Ісуса; Животворного хреста, на якому Син Божий був розіп’ятий; тернового вінця, що одягали на Його голову солдати; Туринської плащаниці, а ще – земля, просякнута фізичною кров’ю Спасителя.

У другій частині мощовика знаходяться мощі всіх дванадцяти Апостолів.

Третя частина присвячена Богородиці та її родині. Серед речей, зокрема, волосся Матері Божої, клаптик її ризи і клаптик її Покрову, тобто Хустини.

А у четвертій частині мощовика зберігаються мощі святих, які безпосередньо контактували з Ісусом під час його земного життя. Беручи до уваги цінність святинь, мощовик виносять до віруючих лише на великі релігійні свята для благословення.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути