chrome firefox opera safari iexplorer

24 жовтня: це цікаво знати

24 жовтня 2019 о 00:05

«Успіх досягається не мріями, а працею та витримкою.»
З народних джерел

У народі 24 жовтня вшановували Пилипа і підмічали, якщо вранці випав сніг – до суворої зими.

За церковним календарем 24 жовтня вшановують апостола Филипа, одного з 7­ох дияконів; преподобного Феофана, сповідника, творця канонів, єпископа Нікейського; преподобного Феофана, посника Києво­Печерського; мучениць Зінаїду і Филонілу, а також Собор преподобних Оптинських старців.

Іменинники 24 жовтня:

Пилип та Зінаїда.

Ім’я Зінаїда має давньогрецьке походження і означає «народжена Зевсом». У дитинстві Зінаїди мають непростий характер. Капризні, люблять передувати у всьому, запобігають перед старшими, а з ровесниками поводяться зверхньо. З віком вчяться приховувати деякі конфліктні риси характеру. Вимогливо ставляться до оточуючих. Зазвичай не мають ефектної зовнішності, однак наділені шармом. Пристрасні натури. У подружньому житті люблять вказувати чоловікові та дітям, як їм варто жити.

24 жовтня народились:

1867 – Микола Біляшівський – український археолог, етнограф, мистецтвознавець, музейний діяч. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук. В 1902–1923 роках – організатор і директор Київського міського художньо-промислового і наукового музею (тепер Національний художній музей України).

24 жовтня День пам’яті:

Згадують Лук’яна Кобилицю (1812–1851) – українського громадсько-політичного діяча, керівника селянських повстань 40-х років 19 ст. на Буковині. Очолив виступи селян 22 громад, які рішуче відмовлялися відробляти панщину, самочинно переобрали сільську старшину, висунули вимоги відкриття українських шкіл, вільного користування лісами і пасовиськами. Як депутат австрійського парламенту виступив за надання політичної автономії Буковині і приєднання її до Галичини, вимагав скасування кріпацтва і передачу селянам землі без викупу.

Події 24 жовтня:

1935 – на Спаській вежі Московського Кремля встановлена рубінова зірка, виготовлена в Донбасі.
1945 – урочисто відкрито Організацію Об’єднаних Націй.
1960 – на стартовому майданчику космодрому Байконур за півгодини до першого пуску вибухнула ракета Р-16. За різними даними, в результаті аварії загинули від 74 до 126 осіб, це найбільша катастрофа в історії ракетної техніки.
1986 – у Лондоні відкритий найбільший у світі магазин грамплатівок.
1991 – Верховна Рада проголосила без’ядерний статус України.
1993 – у соборі Святої Софії в Києві здійснено інтронізацію Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України
1999 – в Івано-Франківську відкрито пам’ятник землячці Роксолані, коханій дружині турецького султана Сулеймана I Пишного.

24 жовтня святкують:

  • День Організації Об’єднаних Націй (День ООН).
  • Всесвітній день інформації про розвиток.

Чи знаєте ви, що:

Ідея створення органу, який би підтримував мир та безпеку в світі, а передусім – в Європі, зародилася ще декілька століть тому. Людство за цей час зробило багато спроб створити міжнародну організацію. Але кожна з них мала недоліки, що призводили до розпуску цих органів.

Останньою з таких спроб була Ліга Націй. На початку сорокових років її фіаско стало очевидним. І тоді виникла ідея створення нової організації на ширших засадах. Йшлося про «Об’єднані нації» – назва, запропонована Ф. Д. Рузвельтом, вперше прозвучала під час Другої світової війни.

У 1945 р. Україна стала однією з держав-співзасновниць ООН, що було визнанням внеску українського народу в перемогу над фашизмом. Делегація України взяла активну участь у конференції у Сан-Франциско, зробивши вагомий внесок у розробку Статуту ООН.

Глава делегації України на конференції, Міністр закордонних справ УРСР Д.Мануїльський головував у Першому комітеті, де були розроблені Преамбула та Глава 1 «Цілі та принципи» Статуту. Україна в числі перших підписала Статут і ввійшла в групу з 51 держави-засновниці ООН.

До 1991 року, будучи у складі Радянського Союзу, Україна де-юре мала в ООН власне представництво на рівні незалежної країни. Разом з тим, діяльність Української РСР в ООН була значною мірою обмежена рамками проведення єдиної радянської зовнішньої політики. Незважаючи на це, протягом понад чотирьох десятиліть трибуна ООН залишалася чи не єдиним впливовим міжнародним засобом, завдяки якому світова громадськість дізнавалася про Україну.

Фактор багаторічного членства України в ООН позитивно вплинув на процес міжнародного визнання її незалежності в 1991 році.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути