chrome firefox opera safari iexplorer

13 листопада: це цікаво знати

13 листопада 2020 о 00:01
ukr.segodnya.ua

«Чухраїнці» – це дивацький народ, що жив у чудернацькій країні «Чукрен»… Риси (як на ту старовинну термінологію) звалися так: 1. Якби ж знаття ! 2.Забув. 3.Спізнивсь. 4. Якось то воно буде, 5.Я так і знав!… Істино дивний народ.»
Остап Вишня

За народним календарем 13 листопада, як правило, займалися свійською птицею. Одних відправляли на зимівлю, інших відзначали для забою.

У давнину цього дня відзначали Юрову, свято рибалок. У народі казали: «Хороший рибалка має за клюванням знати, що рибу сазаном звати». Наші пращури цього дня прислуховувались до снігура: якщо він свистить незабаром зима буде.

За церковним календарем 13 листопада вшановують апостолів від 70-ох: Стахія, Амплія, Урвана, Наркиса, Апелія та Аристовула; мученика Єпимаха; преподобних Спиридона, Никодима, просфорників Києво­Печерських, і преподобну Мавру.

Іменинники 13 листопада:

Никодим, Свирид, Мавра та Іван.

13 листопада народилися:

1869 Олександр Черняхівський український громадський діяч, лікар-гістолог. Перший голова Всеукраїнської спілки лікарів, активний творець української медичної термінології.

1889 Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) – український письменник-сатирик і гуморист, автор-засновник художнього жанру нарис-усмішка.

13 листопада відзначається:

  • Міжнародний день сліпих.

Події 13 Листопада:

1708 російські війська під керівництвом Олександра Меншикова захопили та знищили гетьманську столицю Батурин, вирізавши всіх мешканців.
1918 Уряд Гетьмана Павла Скоропадського звільняє з в’язниці Симона Петлюру, який одразу поїхав у Білу Церкву організовувати повстання.
1918 розпочалося таємне засідання Української національної спілки, на якому створено Директорію УНР найвищий орган державної влади.
1918 – у Львові Українська національна рада ухвалила тимчасовий основний закон, яким проголошено Західноукраїнську Народну Республіку.
1918 – уряд Радянської Росії в односторонньому порядку анулював Брестський мир.
1997 – відбулося перше в історії засідання Центральної виборчої комісії України (цей день вважають датою створення ЦВК України).
2007 – Європарламент дав згоду на набуття чинності угод Євросоюзу з Україною про спрощення візового режиму та реадмісію.
2015 – Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій дискваліфікувала Росію – зупинила участь Всеросійської федерації легкої атлетики у всіх міжнародних змаганнях на невизначений час із-за систематичного зловживання допінгом.

Чи знаєте ви, що:

Остап Вишня, на той час ще просто Павло Губенко, був мобілізований у 1918 році до Армії УНР у медичні частини. Там він за рік став начальником медично-санітарного управління Міністерства залізниць. У його розпорядженні були всі залізничні шпиталі, в яких лежали хворі офіцери і вояки Української Галицької армії, Дієвої Армії Української Народної Республіки.

Цього ж, 1919 року, його схопили більшовики. ЧК вважало великим успіхом полон офіцера Губенка високопоставленого «петлюрівського» урядовця. У тюрмі його вирішено було тримати «до повного закінчення громадянської війни». Проте його письменницький талант рятує його з в’язниці вже через два роки.

Під час геноциду українців у 1932–33 роках Павла Губенка мали розстріляти, але його врятував щасливий випадок. Сталін вирішив, що петлюрівець Вишня своїми гуморесками має спростувати «наклепи буржуазних націоналістів», які стверджують, що улюбленця цілої України закатувала Москва. І Вишню просто з арештантського барака на Печорі (Комі АРСР) перекидають в письменницький кабінет у щойно деокупованому Києві. «Буржуазні націоналісти» привітали звільнення Остапа Вишні та подякували гумористові, що він перший у широкій радянській пресі поінформував світ про УПА, яка активно діє та перемагає.

З Вишні був бездоганно вірний друг і товариш. Його знайомі оповідають, що він рятував своїх товаришів гумором в підвалах ЧК та допомагав матеріально, коли знаходився на свободі. Коли 1931 був арештований Максим Рильський, з яким Павло Михайлович дружив так само міцно, як з Хвильовим, Кулішем і Досвітнім, то Вишня, не боячись накликати на себе гнів НКВС, кинувся з Харкова до Києва на допомогу безпорадній родині поета, а після щасливого звільнення Рильського з тюрми забрав його до себе в Харків на кілька тижнів у гості.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути