chrome firefox opera safari iexplorer

8 квітня: це цікаво знати

08 квітня 2020 о 00:07

 

Я нічого не робив для чужих, в чужих інтересах, але завжди для своїх, а своївсі були для мене цінні, оскільки, кожний по-своєму, мали в своїй діяльності на меті добро України.
Дмитро Дорошенко

У народі 8 квітня вшановують Архангела Гавриїла-Благовісника, який вважається одним з найвищих ангелів, що з’являється серед людей тоді, коли треба повідомити радісну звістку, зокрема, про те, що земля прокинулася від зимового сну, і відтепер щодня можна вже сподіватися на грім та блискавку.

Вважається: «Все, що народиться на день Гавриїла, – потворне і негарне». Жінки ж у цей день закінчували останню пряжу, а тим, хто продовжував прясти, казали: «Не піде про запас». Інакше кажучи, вийдуть некрасиві речі, які ніхто не захоче носити або купувати.

Якщо у цей день схід сонця світлий, значить скоро сніг повністю зійде. Наші пращури примітили, яка погода 8 квітня – така вона буде 8 жовтня, і навпаки.

За православним календарем відзначають Собор архангела Гавриїла та вшановують священномученика Іринея, єпископа Сирійського; мучеників Вафусія і Верка, пресвітерів, Арпили, ченця, мирян Авіва, Агна, Реаса, Ігафракса, Іскоя, Сили, Сигиця, Сонирила, Суимвла, Ферма, Фила та мучениць Анну, Аллу, Ларису, Моїку, Маміку, Уїрку, Анімаїсу (Анімаїду), Гаафу, цариці Готфської, і Дукліду; преподобного Малха Сирійського; преподобного Василія Нового.

Іменинники 8 квітня:
Лариса, Гаврило, Василь, Ганна, Алла.

8 квітня народились:

1874 – Михайло Коссак – український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог. Один з організаторів запису українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка на платівки.

1882 – Дмитро Дорошенко – політичний діяч, історик, публіцист, літературознавець, бібліограф. Найвизначніша праця – двотомне видання «Нарис історії України». Один із фундаторів Української Центральної Ради.

1903 – Борис Тенета (Гурій) – український поет, прозаїк.

8 квітня відзначають:

  • День працівників військових комісаріатів.
  • Міжнародний день циган.

Події 8 квітня:

1847 – арешт у Києві поета Т.Г. Шевченка і історика М.І. Костомарова за приналежність до Кирило-Мефодіївського братства.

1919 – Україна проголошена радянською республікою.

1930 – вийшов на екрани кінофільм О. Довженка «Земля».

1971 – відбувся перший Всесвітній конгрес циган в Лондоні, де було прийнято циганський гімн і прапор. Конгрес зібрав представників 30 країн.

1988 – СРСР оголосив про рішення вивести війська з Афганістану.

1990 – над Івано-Франківською міською радою вперше за радянський період підняли український національний прапор.

Чи знаєте ви, що:

Тисячу років тому цигани вперше вирушили з півночі Індії. І відтоді не можуть знайти собі притулку. Скільки їх є, ніхто й сьогодні сказати не може. Називають їх по-різному. У Центральній і Східній Європі – циганами, у Франції та Іспанії – гітан(о), у Британії – джипсі. Самі себе вони здебільшого величають «ромами». «Роми» – таку назву визнала за ними й ООН.

Своєї історії цигани не знають. У 1760 року угорський священик Іштван Вайя звернув увагу на спорідненість циганської та індійської мов. Дослідження підтвердили: мова циган – одна з новоіндійських. Значна частина слів і понині є спільною і для санскриту, і для хінді.

Причину їхнього вигнання розгадати не вдалося. Головну версію вчені зводять до кастової системи. Каста циган насильно була витіснена з ієрархічної драбини індійського суспільства. Про вірогідність цієї версії свідчить і той факт, що на мові хінді слово «ром» означає чоловіка касти, котра займається спаленням трупів, плетінням кошиків, або представника касти музикантів і танцюристів. До речі, ті цигани, що в Індії живуть дотепер, займають один із найнижчих щаблів у суспільстві.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути