chrome firefox opera safari iexplorer

7 квітня: це цікаво знати

07 квітня 2011 о 00:03

Навіть хворіти приємно, коли знаєш, що є люди, які чекають твого одужання, як свята.
Антон Чехов

7 квітня за григоріанським календарем 97 день року. До кінця року залишається 268 днів.

7 квітня святкують:
Всесвітній день здоров’я

Події 7 квітня:
1948 — набув чинності устав Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

7 квітня ми відзначаємо двонадесяте свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці, в основі якого – повідомлення Архангела Гавриїла Діві Марії «благої вісті», про народження у неї Спасителя роду людського.

У народі кажуть, що 7 квітня «Бог благословляє землю і всі рослини», а тому братися за будь-яку роботу великий гріх. Навіть птахи на Благовіщення гнізд не в’ють, бо зозуля спробувала, то Бог їй пам’ять відібрав. І тепер вона не має свого кубла.

З Благовіщенням у народі пов’язано багато різних повір’їв. Наприклад, вважається, що від Введення (4 грудня) до Благовіщення “земля відпочиває і набирається сили”, і лише після того, як 7 квітня Господь благословить землю, можна починати працювати коло неї.

Також вважалося, що цього дня господарям треба обов’язково випустити на вулицю всю худобу, бджіл і навіть пса, щоб чули весну і починали самі про себе дбати. Окрім цього дівчатам радили на Благовіщення шукати проліски – символ надії, щастя і молодої краси.

Звичайно, спостерігали і за погодою. Казали, який день 7 квітня, таким буде кінець місяця, Великдень, а також Юрія – 6 травня. А ще на Благовіщення зими не лай, і саней не ховай.

Іменинниками 7 квітня є:
Марія, Йосип, Тихон, Сава.

7 квітня народились:
1880 — Олександр Богомазов, український художник, видатний представник і теоретик українського/російського художнього авангардизму.
1919 — Омелян Пріцак, український історик, мовознавець, організатор української науки у світі, засновник і довголітній директор Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Чи знаєте ви, що:

  • відразу після народження тіло немовляти на 75% складається з води; протягом перших 10-ти років дитина пізнає нове слово кожні дві години;
  • ільше половини спожитих калорій ідуть на живлення мозку, адже наш мозок здійснює мільйони операцій, навіть коли ми відпочиваємо;
  • очі здатні розпізнати більше мільйона відтінків; зорова інформація зберігається у задній частині голови, тобто всі предмети і явища ми бачимо мозком, а очі — це лише «зорове вікно»;
  • нігті на пальцях рук зростають в 4 рази швидше, ніж на пальцях ніг; за життя виростає 28 метрів нігтів на руках;
  • людині стає відомо близько 2000 осіб, 150 з них вона може назвати своїми друзями.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути