chrome firefox opera safari iexplorer

22 квітня: це цікаво знати

22 квітня 2011 о 08:13

Поховали ми з дідами
Слово, нашу силу;
Густо, густо засадили
Рутою могилу.
Пантелеймон  Куліш

22 квітня за григоріанським календарем 112 день року. До кінця року залишається 253 дні.

Через щоденні проблеми більшість з нас мало замислюється над тим, що ми — невід’ємна частинка навколишнього світу. І від того наскільки цей світ є чистим і здоровим, залежить і наше благополуччя.

22 квітня — Всесвітній день Землі. Як ми його відзначатимемо — залежить від внутрішньої культури кожного з нас. Можливо, комусь спаде на думку посадити ще одне дерево біля свого будинку або прибрати вулицю, на якій живе. І яка б гарна думка не прийшла вам цього дня — головне, щоб справа, розпочата 22 квітня, продовжувалась і по закінченню цього дня.

А віруючі люди 22 квітня, на яке цього року припала Страсна п’ятниця, нічого не їдять аж до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви, а це, зазвичай, буває близько другої години дня. Та й сам обід у страсну п’ятницю складається лише з пісної картоплі та овочів, навіть риби їсти не можна. Колись господині у п’ятницю лише пекли паски та садили капусту.

За церковним календарем 22 квітня вшановують святих жон-мироносиць: Марію Магдалину, Марію Клеопову, Соломію, Іоанну, Марфу і Марію, Сусанну та інших; праведників Йосипа і Никодима, мученика Євпсихія, мучеників Дисана, Маріана та ін., мученика Вадима.

Іменинниками 22 квітня є:
Антон, Вадим, Овдій.

22 квітня народились:
1886 — Євген Сагайдачний, український маляр, декоратор і педагог. Автор численних акварелей з гуцульського життя, залишив по собі велику колекцію народного, зокрема гуцульського, мистецтва.
1907 — Народився Євген Козак, український композитор, диригент, педагог. Автор театралізованого концерту «Буковинське весілля», хорових пісень «Вівчарик», «Україно моя», «Думи мої», «Вітер з полонини», «Зелень кленова, вулиці Львова», обробок українських народних пісень, пісень на слова Т.Шевченка.
1914 — Вадим Верещак, український оператор («Їх знали тільки в обличчя»).

Події 22 квітня:
1838 — друзі викупили перспективного 24-річного художника Тараса Шевченка з кріпацтва.
1970 – з метою захисту навколишнього середовища проведено першу акцію з ініціативи громадськості США. Пізніше цей день Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем Матері-Землі.

Чи знаєте ви, що:

Найбiльше уваги в цi днi прийнято звертати на паски. Якщо у господинi гарно пiдiйшло тiсто, то в хатi буде лише добро, i родина буде щасливою. А якщо тiсто западається, то це слiд розумiти, як застереження про лихо.

Тому нашi предки дуже уважно ставилися до випiкання паски. Коли господиня замiшувала тiсто, то нiкому не казала, що пече паску аби нiхто не заходив до хати i не скрипiли дверi.

Також вiрили в те, що лопата, на якiй пiдносять паску в пiч, має священнi властивостi. I якщо всi члени родини не доторкнуться до неї, то хтось обов'язково захворiє.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути