chrome firefox opera safari iexplorer

4 квітня: це цікаво знати

04 квітня 2011 о 00:17

«Нема більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».
Іван Пулюй

4 квітня за григоріанським календарем 94 день року. До кінця року залишається 272 дні.

У народі 4 квітня, вшановуючи святого Василя, говорили: «На теплого Василя радується зілля». А також підмічали, якщо цього дня під час сходу сонця на небі видніються червоні кола, то рік має бути врожайним.

За церковним календарем 4 квітня вшановують священномученика Василя, мученицю Дросіду, преподобного Ісаакія, правовірного Василія.

Іменинниками 4 квітня є:
Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія.

4 квітня народились:
1903 — Сигізмунд Навроцький, український кінорежисер;
1907 — Микола Коляда, український композитор і альпініст. Загинув у горах;
1953 — Квітка Цісик, американська співачка українського походження, виконавиця українських народних та популярних пісень.

Події 4 квітня:
1103 — розгром половців київським князем Володимиром Мономахом.
1147 — суздальський князь Юрій Долгорукий влаштував у Москві великий бенкет на честь свого союзника князя Новгород-Сіверського Святослава Ольговича. Це і стало першою літописною згадкою про Москву.

4 квітня відзначають:
День Інтернету

Чи знаєте ви, що:

  • Справжнім винахідником «рентгенівських променів» є не німецький вчений Рентген, а видатний український вчений Іван Пулюй (1845—1918). Цікаво, що він відразу зрозумів їхню важливість для лікарської діагностики. Його знімки в рентгенівських променях 80-х років ХІХ століття значно докладніші й багатші, ніж знімки К.Рентгена, зроблені в 90-х роках. Чому ж тоді весь світ знає Рентгена і не знає Пулюя? Справа в тому, що наш вчений не робив рекламу своєму винаходу, а Рентген — навпаки.
  • Весна – це пора ослаблення імунітету, то ж варто знати, коли вашому організмові потрібен відпочинок. За твердженням французьких соціологів, якщо у вас виникло непереборне бажання з’їсти шоколаду, значить ви перевтомлені. Взагалі потреба у якомусь конкретному продукті виникає здебільшого у жінок в гніві, а от чоловіки частіше схильні до трапези в моменти щастя. Найкращими ж ліками для зняття стресу голландці вважають гарну вечерю у кінці дня.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути