chrome firefox opera safari iexplorer

30 квітня: це цікаво знати

30 квітня 2011 о 00:08

Два кольори мої два кольори
Оба на полотні, в душі моїй оба.
Два кольори мої два кольори:
Червоне то любов, а чорне то журба.
Дмитро Павличко.

30 квітня за григоріанським календарем 120 день року. До кінця року залишається 245 днів.

В останній день другого місяця весни хотілося б нагадати все те приємне, що подарував нам квітень. Найперше — це свято Благовіщення 7-го квітня, коли Бог благословив землю і всі рослини. По-друге, саме у квітні ми відзначали найбільше свято всіх народів, що сповідують християнство — Великдень, який цього року випав на 24 квітня. І, по-третє, квітень цього року виправдав свою назву, бо вже майже тиждень цвітуть абрикоси, а вечорами можна послухати солов'їні рулади.

За церковним календарем 30 квітня вшановують священномученика Симона, мучеників Аврелія і Ананія, преподобних Акакія, Зосима, Паїсія Київського, Олександра Свирського, мученика Адріана, святителя Агапіта.

Іменинниками 30 квітня є:
Семен, Андрій, Олександр, Акакій, Ананій.

30 квітня народились:
1848 — Олександра Єфименко, український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».

1885 — Олександр Федоровський, український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.

1920 — Микола Грінько, український радянський актор. Знаний багатьма поколіннями за роль тата Карло в фільмі-казці «Пригоди Буратіно».

Події 30 квітня:
1840 — петербурзький цензор П.Корсаков підписав квиток на видачу «Кобзаря» Т.Шевченка з друкарні Є.Фішера. День виходу в світ першого твору Кобзаря.

Це цікаво:
Українська міфологія: Вій

Вій, або шолудивий Буняк, – міфічна істота, яка схожа на старого дідугана з величезними бровами і густими довгими віями, що тягнуться аж до землі. Колись наші пращури вірили, що Вій живе під землею самітником і охороняє підземні скарби. Його погляд може не лише вбити людину, але й зруйнувати і провалити під землю цілі будинки. На їх місці утворюються озера і глибокі ями. Проте, без сторонньої допомоги Вій через свої густі вії та брові не може нікого побачити. Саме з цією істотою пов’язані повір’я про недобрі очі та зурочення, коли від недоброго погляду все гине і псується.

Чи знаєте ви, що:

Кохання схоже на кокаїн. Якщо зробити томографію мозку закоханої людини, можна помітити одну цікаву деталь: у неї будуть дуже сильно збуджені дві зони, що відповідають за так звану систему нагород. Вчені пояснюють це впливом підвищених доз дофаміну — речовини, яка зазвичай викликає почуття задоволення. Цікаво, що з такою силою ці зони мозку реагують тільки на кокаїн.

Кохання триває від 1,5 до 3 років. Тут є біологічний сенс: такий термін гарантував участь батька в перших, найважчих місяцях життя матері і дитини у наших предків. Однак, якщо виникають перешкоди, такі як невзаємність, розлука, сильна розбіжність в розкладах, — любов може тривати істотно довше.

Чоловіки люблять очима. У період закоханості у них активнішою стає зона кори великих півкуль, що відповідає за зір. Отже, не даремно говорять, що чоловіки люблять очима. У жінок активніша зона, пов’язана з пам’яттю: інстинкт запам’ятовує поведінку партнера за декілька тижнів, а потім аналізує отриману інформацію, щоб як слід зважити усі за і проти. У результаті, жінки набагато краще пам’ятають усі деталі першої фази роману.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути