chrome firefox opera safari iexplorer

28 травня – Вознесіння Господнє

28 травня 2020 о 10:26
glavcom.ua

Свято Вознесіння Ісуса Христа у  Небесні Оселі християни відзначають на 40-й день після Воскресіння Господнього. Це останній день, коли у християнському світі вітаються: «Христос воскрес! Воістину воскрес!». Цього дня у церквах ховають Плащаницю.

 40 днів — не випадкове число. Сорок днів і сорок ночей Бог –Отець лив на землю дощ, коли Ной перебував у ковчезі. Сорок  років сини Ізраїлеві із Мойсеєм блукали, поки дійшли до Землі Обіцяної. Сорок днів і сорок ночей Мойсей перебував на горі, у хмарі, не їв і не пив, аж поки записав   на таблицях Заповіт. Сорок днів і сорок ночей Ісус Христос перебував у пустелі перед початком Свого жертовного служіння, і спокусник намагався Його збити зі шляху істинного, але був поганьблений.   

І от, на сороковий день після Свого Воскресіння, Ісус Христос вирушає до Небесних осель, аби сісти праворуч Отця і приготувати місце людям. Смертю смерть подолавши, Ісус Христос Воскрес у славі Господній і дав таку можливість нам усім.  

Про Вознесіння найповніше розповідає євангеліст Лука. Він повідомляє, що Вознесіння відбувалося за присутності багатьох свідків. Ісус Христос, віддавши останні настанови Своїм учням, повів їх із Єрусалиму до Віфанії. Коли став на Оливній горі їх благословляти, почав віддалятися на хмарі й підноситися в небеса: «… Коли вони про це говорили, Сам Ісус став посеред них і сказав їм: мир вам. Вони розхвилювались і злякалися, гадаючи, що бачать духа. Але Він сказав їм: чого хвилюєтесь, чому такі думки входять до сердець ваших?  Погляньте на руки Мої і на ноги Мої; це Я Сам. Доторкніться до Мене і роздивіться; бо дух тіла і кісток не має, як бачите у Мене. І, сказавши це, показав їм руки і ноги.  Коли ж вони від радості ще не вірили і дивувалися, Він сказав їм: чи маєте тут якусь їжу? Вони подали Йому частину печеної риби і стільниковий мед. І, взявши, їв перед ними. І сказав їм: ось ті слова, що Я говорив вам, коли ще був з вами, як належить справдитися всьому, написаному про Мене в законі Мойсеєвому і у пророків та в псалмах. Тоді розкрив їм розум до розуміння Писання. І сказав їм: так написано, і так належало постраждати Христу, і воскреснути з мертвих на третій день, і щоб проповідувалося в ім’я Його покаяння і відпущення гріхів між усіма народами, починаючи від Єрусалима. Ви ж є свідками цьо­го. І ось Я посилаю обітницю Отця Мого на вас; ви ж лишайтесь у місті Єрусалимі, доки не сповнитеся силою з неба.

 І вивів їх до Вифанії, і, піднявши руки Свої, благословив їх. І коли Він благословляв їх, почав віддалятися від них і вознісся на небо.  Вони, поклонившись Йому, повернулися до Єрусалима з великою радістю. І перебували завжди в храмі, прославляючи і благословляючи Бога…»(Євангеліє від Луки).

Так Своїм Вознесінням Ісус Христос відкрив для людини Царство Небесне — царство добра, краси, істини.  

Вознесіння Ісуса Христа дає людині надію: якщо Ісус, котрий був людиною, вознісся на небеса, то й кожна людина може опинитися поруч із Господом, якщо щиро прийме Його у своє серце.

Вознесіння свідчить, що велика жертва Христова була прийнята Богом-Отцем, отже Ісус врятував Своєю жертвою людство.

І дуже важливе: на Небесах є людина, яка співчуває людям, опікується ними й заступається за них перед Богом-Отцем.

Вознесінням закінчується земне життя Ісуса. Але ним починається і підготовка Його повернення на землю. Він посів місце «праворуч Отця», аж поки знову зійде «зі славою» «судити живих і мертвих».

  У всіх православних храмах на Вознесіння відбуваються  урочисті служби. По завершенні служби віряни збираються за святковим столом. Господині печуть   пиріг із цибулею і прикрашають його смужками з тіста, які означають драбинку – шлях Ісуса Христа на Небеса.

 Що не можна робити у день Вознесіння?

Сваритися, вдаватися до грубощів, провокувати скандал.

Не слід займатися важкою фізичною працею в городі  чи робити ремонт у оселі.

Не годиться  кричати, розкидати сміття. Боронь Боже плювати на землю: можна поцілити в Ісуса, який перебуває востаннє з людьми на землі. 

Не радять цього дня вінчатися чи святкувати весілля.

Будьмо цього світлого дня одне з одним чемними, лагідними, добрими.

Будьмо разом з нашим Ісусом останнього Його дня на землі.  

Підготувала Олена Бондаренко,

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути