chrome firefox opera safari iexplorer

Україна, 100 років тому: 27 травня 1920

27 травня 2020 о 11:39
io.ua

Це був дивний і трагічний час, коли ще трималася УНР, але більшовики вже захопили частину України.

 Понад рік тому, 10 березня 1919-го, на 3-му Всеукраїнському з'їзді Рад у Харкові було проголошено створення УСРР на території, яка перебувала  під контролем Червоної армії  (переважна частина Наддніпрянщини). 

УНР зміцнювала військову потугу, готуючись до відсічі загарбникові.

У Вінниці Рада народних міністрів  УНР під головуванням Ісаака Мазепи на своєму засіданні схвалила законопроєкти  про вище військове управління; про цивільний відділ при армії УНР; про зміну внутрішнього поштово-телеграфного тарифу.

Цього ж дня відбулось урочисте прийняття командувача армією УНР генерала Михайла Омеляновича-Павленка і представників українського війська.

На той час у Могилівському, Ямпільському та Ново-Ушицькому повітах  тривала мобілізація до Дієвої армії УНР (станом на 1 червня було мобілізовано 955 старшин та 8180 козаків).

Завершувалася  реорганізація  Дієвої армії УНР. Вона складалася з 6 піших дивізій: 1-ї Запорозької, 2-ї Волинської, 3-ї Залізної, 4-ї Київської, 5-ї Херсонської і 6-ї стрілецької. В тилу відбувалася організація 6-ти запасних бригад.

 До Києва прибула делегація міністерства закордонних справ Речі Посполитої на чолі з Р. Кнолем, яка провела низку зустрічей з представниками установ і політичних кіл. На підставі зібраного матеріалу до Києва мала бути скерована польська консульська місія.

_________

Лесь Курбас створив Київський драматичний театр (Кийдрамте). Перша постановка — поема Тараса Шевченка «Гайдамаки».

Склад трупи: Д. Антонович, Л. Болобан, Я. Бортник, В. Василько, Г. Ігнатович, Л. Гаккебуш, Р. Нещадименко, В. Чистякова.

Від листопада 1920 р. театр називався Державний пересувний зразковий театр Народного комісаріату освіти УСРР, 1921 р. переїхав до Харкова і незабаром припинив існування.

__________

Харків ( на той час — столиця УСРР). Наркомосвіти видав інструкцію про політику в галузі народної освіти. Інструкцією вимагалося негайно розпочати об’єднання молодших класів середньої школи з початковими школами та ліквідувати старші класи.

 До Харкова прибув нарком освіти РСФРР А.Луначарський. У одному з виступів він наголосив: «Москва надає Україні право бути повністю самостійною і не буде втручатися у справу народної освіти України. Виняток буде зроблено тільки у справі технічної освіти, яка має першочергове державне значення».

Підготувала Олена Бондаренко

За матеріалами:

ЦДАВО України. – Ф. 1429.

 Українсько-московська війна 1920 року в документах. –  Варшава, 1933.  

Інтернет-видання

Розділи: Унікальне