chrome firefox opera safari iexplorer

4 червня: це цікаво знати

04 червня 2020 о 00:04

Людині для польоту потрібна сила духу, а не пір’я.
Олександр Ільченко

У народі про червень говорили: «Коли червень сухий – купуй бджілку, а мокрий – корівку», малося на увазі, якщо червень сухий, то буде багато меду, однак мало хліба.

4 червня з давніх часів називали Солов’їним днем. Наші пращури ходили слухати спів солов’я, вважали, що «хороший ранок зі співу птахів розпочинається». Якщо на Василіска соловейко співає всю ніч, то день погожий буде. А якщо у цей день добре пахне жимолостю – на дощ. 4 червня наші пращури слідкували за комахами: якщо масово з’являлись павуки і ґедзі – до урожаю огірків. На хороший урожай вказували і сильні роси.

У цей день слід було відмовитися від городніх робот, щоб не виросли одні волошки.

За церковним календарем 4 червня вшановують мученика Василіска; мученика Іоанна-Володимира, князя Сербського; пам’ять ІІ Вселенського Собору.

Іменинники 4 червня:
Дмитро, Іван, Софія, Володимир.

4 червня народились:

1863 – Лешек Дезидерій Владислав Городецький – архітектор, меценат. Автор Будинку з химерами, собору Святого Миколая в Києві та ін.

1909 – Олександр Ільченко – український письменник, сценарист. Автор химерного роману з народних вуст «Козацькому роду нема переводу, або ж Козак Мамай та чужа молодиця», повісті «Петербурзька осінь», п’єси «Завтра вранці». А книга «Місто з Химерами» описує життя Владислава Городецького.

1925 – Микола Плав’юк – український політичний і громадський діяч, останній Президент УНР в екзилі (1989–1992), Голова ОУН (1979–2012).

4 червня відзначають:

  • Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.

Події 4 червня:

1500 – Київ, згідно з Магдебурзьким правом, звільнений від усіх торгових мит.

1630 – на ріці Альті під Переяславом козаки на чолі з Тарасом Трясилом розбили шляхетське військо.

1874 – відбулися перші загальні збори Літературного товариства ім. Т. Г. Шевченка, головою обрали Корнила Сушкевича.

1920 – підписано Тріанонський договір з Угорщиною, за яким, зокрема, Закарпаття перейшло під владу Чехословаччини.

1944 – американські війська вступили до Рима.

1989 – акцію протесту на майдані Тяньаньмень у столиці Китаю Пекіні жорстоко придушили танками, загинули сотні громадян.

1989 – залізнична катастрофа біля Уфи. Загинуло 575 осіб, поранено більше 600.

Чи знаєте ви, що:

Соловей – віртуозний співак, якому в природі немає рівних. У найбільш «талановитих» солов’їв в мелодіях можна почути до 40 колін. Коліно – це повторюване звукосполучення, вироблене птахом, і, чим більше колін у пісні, тим вона багатослівніша й приємніша для сприйняття і тим вище цінується соловей.

Заливисті мотиви цієї співочої пташки можна послухати тільки ранньою весною. І пов’язано це виключно з поведінковими особливостями солов’їв.

Коли навесні, на початку травня, солов’ї повертаються після зимівлі на батьківщину, то відразу по прильоту займають густі чагарникові порослі, в’ють гнізда. І лише через 4–5 днів після «новосілля», коли пробиваються перші листочки на деревах, солов’ї починають заливатися своїми чудовими трелями.

Співають тільки самці. І співають вони для того, щоб завоювати самку. Пісня – це знак залицяння до подруги, яка в цей час мовчки сидить неподалік від співака і уважно слухає. І чим віртуозніше соловей буде закликати самку, тим імовірніше їх союз. Співає соловей, сівши на гілочку невисоко від землі. Під час закличного «концерту» він забуває про небезпеку і демонструє своє вміння настільки самовіддано, що до птаха можна підійти впритул і навіть помацати рукою.

При цьому, спростовуючи легенди, придумані поетами про те, що солов’ї співають лише вночі, співоча пташка виконує трелі і в денний час, просто вдень її трохи заглушають звуки інших птахів.

Завоювавши самку, соловей продовжує свої концерти до того моменту, поки його подруга не висидить пташенят. Це триває трохи більше 2 тижнів. Своїм співом батько сімейства ніби підбадьорює самку в її нелегкій справі, а також повідомляє їй, що навколо все спокійно. Замовкає соловей після появи на світ пташенят, щоб не привертати увагу до свого гнізда тварин і птахів. Тепер він насторожі та буде видавати лише короткі вигуки, що попереджають самку про небезпеку.

Солов’їний спів можна почути лише навесні, оскільки відносно короткого літа солов’ям вже буде не до залицянь і виконання пісень. Їм же необхідно вигодувати, виховати, навчити літати своїх нащадків. Адже восени вже з підрослими пташенятами солов’ям знову доведеться мігрувати в теплі краї. (З сайту yak-prosto.com)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути