chrome firefox opera safari iexplorer

6 липня: це цікаво знати

06 липня 2020 о 00:07

Літній вечір…Гори в млі,
В золоті вершини…
А під ними ллється десь пісня України.
Гасне вечір…Сон обняв гори і долини.
А між горами літа пісня України.
Ніч давно…Заснуло все…
Тільки море плине,
Та щебече понад ним пісня України.
Олександр Олесь

У народі 6 липня називають днем Горпини Купальниці, оскільки в давнину саме з цього дня люди починали масово купатися в річках і озерах. За звичаєм, всі повинні були викупатися у воді – від немовлят до людей похилого віку, якщо вже не в річці чи озері, то в лазні.

Увечері збирали лікувальні трави, які, за прикметами, мають у цей час найбільшу лікувальну силу, а засоби, приготовані на їхній основі, будуть максимально ефективними. Це була ніч на Купала, яка вважалася містичною.

За церковним календарем 6 липня вшановують Вишгородську (Володимирську) ікону Божої Матері; мученицю Агрипину; праведника Артемія Веркольського; святителя Германа; мучеників Євстохія, Гая, Провія, Лолія, Урвана та інших.

Іменинники 6 липня:
Артем, Герман, Горпина.

6 липня народились:

1851 – Іван Левинський – український архітектор, педагог, громадський діяч. Спроектував і спорудив багато будинків, палаци Рильських та Дзідушицьких, готель «Жорж» у Львові, греко-католицький храм у Києві, каплиці, санаторії, лікарні.

1896 – Іван Тиктор – український громадський і політичний діяч, видавець і редактор. Власник до 1939 р. найбільшого львівського українського видавничого концерну «Українська Преса». Засновник часописів «Новий час», «Наш прапор», «Народна справа», «Комар», «Дзвіночок», «Ранок», «Наш лемко».

1904 – Степан Ленкавський – український політичний діяч, публіцист. Автор «Декалога українського націоналіста».

6 липня відзначають:

     

  • Всесвітній день поцілунків.

Чи знаєте ви що:

Дантисти з США дійшли висновку, що карієс заразний і може передаватися під час поцілунку. За словами дослідників, в хворобі наших зубів винні не різні солодкі вироби, як ми собі думаємо, а бактерії. І вони такі ж заразні, як вірус грипу.

Найбільш вразливими є діти. При цьому батьки є одним із головних джерел передачі бактерій дітям, зокрема, через їжу, облизування столових приборів або під час поцілунку. А тому профілактика карієсу дещо нагадує всім відому профілактику сезонного грипу: стоматологи рекомендують не цілуватися, не використовувати спільний посуд тощо.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути