chrome firefox opera safari iexplorer

28 жовтня 1751 року народився український композитор Дмитро Бортнянський, автор шедеврів духовної музики   

28 жовтня 2020 о 07:19
uk.wikipedia.org

З великого творчого доробку композитора ще прижиттєво  найбільш популярною стала його церковна музика, яка своїм корінням міцно вросла у благодатний ґрунт української духовної музики та літургійних піснеспівів.  Нині вона лунає і в українських храмах, і під час концертів.  

 Дмитро Степанович Бортнянський народився в м. Глухові на Чернігівщині (нині Сумська область). Шестирічним почав навчатись у Глухівській співацькій школі, створеній з ініціативи гетьмана Данила Апостола. Школа відідгравала величезну роль у тогочасній музичній освіті й готувала виконавців для  Петербурзької придворної  хорової капели. (Припускають, що в цій школі  навчався і Григорій Сковорода). Протягом двох років  тут, окрім співів, навчали  грі на скрипці, бандурі, цимбалах.  

У 8 років Дмитро Бортнянський вже співав у придворній капелі. З талановитим хлдопчиком особисто займалися директор капели М.Полторацький (співи) та її керуючий — італійський композитор Б.Галуппі (композиція).

За якийся час юнак  їде зі своїм наставником до Італії, впродовж десяти років навчається у мистецтва композиції  в Римі, Болоньї, Неаполі, Венеції. Саме тут молодий  композитор створює  опери на лібретто італійських авторів – «Креонт, «Квінт Фабій», «Алкід» – які з успіхом ідуть у венеційському театрі «Сан Бенедетто».

28-річний Дмитро Бортнянський, повернувшись  до Петербурга, стає придворним капельмейстером, згодом – керівником придворної капели, яка  складалася переважно з випускників Глухівської співацької школи й яку він вивів на високий виконавський рівень. Натхненно працює над  релігійними творами: 1782р. була опублікована його «Херувимська», 1784р. —  хор «Хай виправиться молитва моя». (До речі, Д,Бортнянський – перший композитор, чиї твори були надруковані).  

Це були роки натхненної праці: з’явилися опери «Сокіл» і «Син-суперник», комедія-пастораль «Свято сеньйора», вийшли друком романси, які одразу стали надзвичайно популярними. З успіхом виконувалися хорові твори композитора.  

Наприкінці життя Д.Бортнянський писав романси, пісні, кантати. Готував до друку повне видання творів, однак встиг видати лише частину хорових концертів — «Духовні концерти на чотири голоси, створені і знову виправлені Д.Бортнянським» та інші, переважно написані замолоду.

Композитор  помер 27 вересня 1825р. в Петербурзі.

Повне зібрання його творів у 10 томах вийшло 1882р., за редакцією Петра Чайковського. 

Дмитро Бортнянський  написав 45 хорових концертів (три- та двоголосних), 14 — чотириголосних під загальною назвою «Тебе, Бога, хвалимо», 29 літургійних співів, обробки давньоукраїнських церковних співів  та інші шедеври духовної музики.

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути