chrome firefox opera safari iexplorer

14 листопада 1882 року народився Пилип Капельгородський— український письменник і журналіст

14 листопада 2020 о 17:01

Майбутній літератор походить із с. Городище (нині Недригайлівський район на Сумщині). В родині було десятеро дітей. Пізніше Пилип згадував: батьки замикали малих у хаті, лишивши по окрайцю хліба, а самі йшли працювати на пана, за «шостий сніп». Коли мама відпочивала – не знав: вона і вночі готувала їсти, прала, латала вбогу одежину…  …

Під час навчання у двокласній земській школісвоїми неабиякими здібностями  хлопець впав у око місцевому священикові, що викладав Закон Божий. Батюшка вирішив, що з Пилипа колись може бути «великий світильник церковний».Тож за його порадою хлопця віддали до Роменського духовного училища, звідки був виключений за бунтівництво. 

Однак – на прохання батьків – вступив до Полтавської семінарії. Найголовнішим місцем тут для юнака стала бібліотеека, що налічувала понад 5 тисяч книг.

Почав відвідувати літературні вечори, де дуже його привабив своїми творами Панас Мирний. Долучився до Полтавської громади, на гектографі передруковував заборонені цензурою вірші Тараса Шевченка…

За участь у нелегальних революційемх гуртках та поширення листівок був заарештований і 1902р.висланий з Полтави. 

Влаштувався працювати до церковної школи в сусідній Деркачівці. Змайстрував гектограф і знову заходився виготовляти заборонену літературу. Поліція напала на слід, і, щоб уникнути арешту, Пилип разом із сестрою свого товариша втікає на Кубань. Завідукє однокласною школою в станиці Володимирській. У квітні 1904р. бере шлюб із землячкою, вчителькою Параскевою Огородньою, тією ж таки сестрою товариша. А через рік Капельгородського звільняють за амністією й  доправляють на батьківщину. 

1906 р.вийшла друком збірка творів молодих письменників «Перша листівка», також і з віршами Пилипа Капельгородського. Друкується він і в журналах та газетах.   

У квітні 1909р. П.Капельгородського знову заарештували. Був виправданий, але вчителювати заборонили. 

Якийся час мешкав у Владиккавказі, працював у газеті «Терек».  

1910—1917 р.р. написав історію ногайського етносу, долучившись до заходів для його збереження.  

1918 р. Пилип Капельгородський повернувся вУкраїну. Мешкав у Лубнах. Працював серетарем та заступником редактора газети «Червона Лубенщина».  

1924 р. оселився в Полтаві. Протягом 10 років – робота в газеті «Більшовик Полтавщини». Входив до складу літературної організації «Плуг». 

Перша поетична збірка П.Капельгородського – «Відгуки життя» - вийшла друком 1907 р. у Києві.  

За життя П. Капельгородський видав 4 книги гуморесок, п'єсу «Чарівна сопілка», роман-хроніку «Шурган». У журналі «Наше слово» було надруковано серію його нарисів з історії українського письменства.  

1930 р. в Полтаві вийшли «Вибрані твори» письменника.  

19 березня 1938 р. П.Капельгородського було заарештовано співробітниками НКВС.  

З обвинувального висновку: «Полтавским облуправлением НКВД вскрыта и ликвидирована организация, являющаяся ответвлением от  вскрытой военно-повстанческой националистической, контрреволюционной организации на Украине. Организация ставила своей задачей подготовку вооруженного восстания с целью свержения советской власти и восстановления капиталистического строя на Украине. Капельгородский Филипп Иосифович…с 1932 года является участником подпольной националистической к-р военно-повстанческой организации, ставившей своей задачей подготовку вооруженного восстания и свержение советской власти»

23 липня 1938р. П.Й.Капельгородський був розстріляний. Стратили у цій справі 22 «учасників контрреволюційної організації».

1956р. Пилип Капельгородський був посмертно реабілітований.

Підготувала Олена Бондаренко

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути