chrome firefox opera safari iexplorer

28 березня: це цікаво знати

28 березня 2021 о 00:05

Щастя, як здоров’я: коли воно є, його не помічаєш.
Михайло Булгаков

Погоду 28 березня передвіщають вода і птахи. У давнину помітили: якщо весняна вода тече повільно, то рік очікується важким. Якщо ж у цей день прилітають чайки, то морозів вже не буде.

У народі 28 березня присвячували лісу. Селяни, закінчивши роботу, вирушали в ліс, щоб поклонитися місцевим духам. Люди з давніх часів ставилися до лісу по-особливому, адже саме він давав людині домашнє начиння або інвентар – все вироблялося з дерева.

У цей день знахарі збирали трави і цілющі рослини, заговорювали їх, готували різні зілля. Потрібно було саме 28 березня знімати порчу, лікувати хвороби голови. Також це був чудовий час для виготовлення амулетів.

Потрібно до самого заходу носити шпильку на одязі, щоб вона не була видна оточуючим – це допоможе уникнути пристріту. У наших пращурів був такий звичай: якщо цієї ночі почуєш, як виє собака, слід повернути подушку, щоб сон був хорошим.

За церковним календарем 28 березня вшановують мученика Агапія та з ним сімох мучеників: Публія, Тимолая, Ромила, двох Олександрів та двох Діониісіїв; священномученика Олександра, ієрея в Сиді, та мученика Никандра.

Іменинники 28 березня:
Олександр, Денис, Никанор.

28 березня народились:

1870 – Юліан Бачинський – український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.

1912 – Олекса Гірник – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).

1925 – Дмитро Гнатюк – видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.

Події 28 березня:

1930 – Михайло Булгаков, доведений до відчаю «пролетарськими» критиками і взагалі життям, звернувся з листом до уряду СРСР: «Я звертаюся до гуманності радянської влади і прошу мене, письменника, який не може бути корисним у себе на батьківщині, великодушно відпустити на свободу».

1930 – у Туреччині замість грецьких назв міст Константинополь і Ангора були затверджені офіційні турецькі назви – Стамбул і Анкара.

1980 – Указом Президії Верховної Ради СРСР затверджено Положення про звання народного артиста СРСР.

2008 – українська Вікіпедія сягнула межі в 100 000 статей.

Чи знаєте ви, що:

  • В Україні від народження і майже протягом наступних трьох років хлопчик знаходиться постійно з мамою чи бабусею. У дитячому садочку теж працюють жінки, у школі їх до 90%, а у вузах – майже 50%. Психологи стверджують, що в таких умовах, наслідуючи зразки поведінки й мислення жінки, чоловік виростає з жіночим баченням світу.
  • Спартанських хлопчиків, яких з семи років виховували у спеціальних загонах, привчали до злодійства. Однак, якщо когось із них ловили на крадіжці, то сильно лупцювали, але не за злодійство, а за незграбність.
  • Після 40 років людина перестає рости і починає, так би мовити, «всихати» – зменшуватись у середньому на 10 мм кожні 10 років. Причина цього – зневоднення хрящів у суглобах.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути