chrome firefox opera safari iexplorer

8 березня: це цікаво знати

08 березня 2020 о 00:08

Якби Бог призначив жінку бути хазяйкою чоловіка, він створив би її з голови, якби – рабою, то створив би з ноги; але оскільки він призначив їй бути подругою і рівною чоловікові, то створив з ребра.
Аврелій Августин

У народі підмітили, що з 8 по 15 березня не виключене повернення холодів: «Березень місяць любить колобродити: морозом пишається й на ніс усідається».

Спостерігали за поведінкою сорок: якщо вони лізуть під стріху – бути завірюсі.

У цей день незаміжні дівчата сумували й прибирали свої сукні. Адже якщо весілля не зіграли до масляної, то далі вже чекали кінця весни.

За церковним календарем 8 березня вшановують священномученика Полікарпа, єпископа Смирнського; преподобного Полікарпа Брянського; преподобних Іоана, Антіоха, Антоніна, Мойсея, Зевина, Поліхронія, Мойсея іншого і Даміана, пустельників сирійських; преподобного Олександра, ченця, ігумена обителі «Невсипущих».

Іменинники 8 березня:

Іван, Дем’ян, Олександр, Полікарп, Мусій.

8 березня народились:

1919 – Арсен Каспрук – письменник і літературознавець, дослідник класичної української поезії (І. Франка, П. Грабовського, М. Старицького, В. Самійленка, І. Манжури). Автор текстів пісень «Ти прийди», «Лілея».

1940 – Леонід Осика – український кінорежисер, сценарист. Основні праці: «Камінний хрест», «Захар Беркут», «Тривожний місяць вересень», «Етюди про Врубеля».

8 березня відзначають:

  • Міжнародний жіночий день.

Події 8 березня:

1917 – у Петербурзі пройшли жіночі демонстрації з гаслами «Хлеба и мира!», на наступний день до пікету підключилися робітники Путилівського заводу, почалися сутички з поліцією.

1946 – псевдособор у Львові під тиском комуністичної влади скасував Берестейську унію 1596 р. Початок знищення Української Греко-Католицької Церкви.

1966 – Міжнародний жіночий день 8 березня оголошено вихідним днем.

1983 – Рональд Рейган у виступі назвав СРСР «Імперією зла».

Чи знаєте ви, що:

Своєю появою Міжнародний жіночий день завдячує Кларі Цеткін. З її ініціативи, секретаря Міжнародного жіночого секретаріату, на Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені в 1910 р. прийняли рішення про святкування Міжнародного жіночого дня.

Однак чому саме день 8 березня став символом жіночої боротьби за свої права?

Версія 1: радянська офіційна.

8 березня обрали на честь страйку, організованого робітницями текстильних фабрик Нью-Йорка 8 березня 1857 року. Вони вимагали покращання умов праці: світлих і сухих робочих приміщень, 10-ти годинного робочого дня, рівної платні з чоловіками.

Версія 2: день феміністок.

Восьме березня народилося як свято жінок-феміністок. Саме феміністками називала Клара Цеткін жінок, які боролися за свої права. Фемінізм у ті часи був переважно соціалістичного спрямування, адже йшлося про одночасне здобуття політичних (участь у виборах) і соціальних (8-годинний робочий день, оплачувана відпустка по вагітності, рівна зарплата з чоловіками) прав працюючих жінок. І названий цей день був з щиро німецькою ґрунтовністю: «День міжнародної солідарності жінок у боротьбі за економічне, політичне й соціальне рівноправ’я».

Вперше свято боротьби жінок за рівні права відзначалося... 19 березня. Його прив’язали до дня перемоги німецьких робітників у барикадних боях далекого 1848 року.

Ініціатива встановити це свято навесні, у березні, належала німецькій соціалістці-феміністці Єлені Ґрюнберг. До 1914 року у різних країнах Європи Міжнародний жіночий день відзначали у різні дні березня – відповідно до політичних і культурних особливостей тих держав. Це було політичне дійство, яке нерідко супроводжувалося зіткненнями соціалісток-феміністок із поліцією й військами. І тільки напередодні Першої світової війни з’явилася дата 8 березня.

Версія 3: свято повій.

Робітниці текстильних фабрик Нью-Йорка до вибору дати не причетні. На демонстрації американських жінок 8 березня в 1857 році за свої права боролися повії.

Жінки вимагали, аби матросам видали зарплату, адже останні не мали чим заплатити за інтимні послуги, і станом на 8 березня 1857 року вже добряче заборгували повіям. Поліція розігнала маніфестацію, однак галасу жінки наробили.

Історія продовжилася. Цього ж дня, тільки у 1894 р., паризькі повії вийшли на вулиці, вимагаючи визнати їх права і дозволити створити профспілки. А у 1908 році знову ж 8 березня схожі виступи відбулися в Нью-Йорку. У 1910 році 8 березня відомі німецькі революціонерки Роза Люксембург і Клара Цеткін вивела на вулиці німецьких міст місцевих повій, вимагаючи припинити безчинства поліції, дозволити їм створити профспілку і в такий спосіб захистити права жінок найдавнішої професії.

Отже, якби там не було, 8 березня за ідеєю – день, коли жінки мають з подвійною енергією боротися за свої права – проти будь-якої влади і будь-якої політичної, економічної чи суспільної сили, що ці права обмежує.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути