chrome firefox opera safari iexplorer

30 березня 1891 року народився відомий український актор Борис Романицький

30 березня 2021 о 07:37
Zaxid.net

Борис Романицький належить до тих щедро обдарованих  людей, яких подарувала світові прекрасна Черкаська земля. Знаний актор, театральний режисер, історик театру, чий талант відзначений Шевченківською премією. Романицький завжди з гордістю зараховував себе до акторської школи великого П.Саксаганського.

Народився Борис Васильович Романицький  у селі Чорнобай (нині Черкаська область). Випадало, що мав стати священиком: закінчив Лубенське духовне училище, навчався в Полтавській духовній семінарії. Однак світська кар’єра вабила більше, тож вступив до комерційного інституту в Києві. А крім того,  душа кликала на сцену: прийшов до Музично-драматичної школиім. М. Лисенка. Від  1913р. виступав у трупі Панаса Саксаганського, згодом — у Товариств іукраїнських акторів. У 1918р. в житті Б.Романицького сталася надзвичайно важлива подія: П.Саксаганьский запросив актора до Державного народного театру, яким керував. 

Від 1922р. Борис Романицький – один із засновників і художній керівник Львівського Українського театру ім. М. Заньковецької. За час, коли служив у цьому славетному театрі, поставив понад 50 вистав. Уперше на українській сцені створив образ Отелло. На творчому рахунку Бориса Романицького – майже 220 основних ролей, серед них головні у спектаклях І.Карпенка-Карого «Сава Чалий», «Мартин Боруля», «Бондарівна»; Г.Квітки-Основ’яненка — «Шельменко-денщик»; Ф.Шіллера —  «Розбійники»;Возний у «Наталці-Полтавці»І.Котляревського; Богдан Хмельницький у однойменній п’єсі М.Старицького та багато інших.  

Як історик театру Б.Романицький написав книгу «Український театр в минулому і тепер».  

Помер Б.В.Романицький 24 серпня 1988р. у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.  

 «Рідна країна»

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути