chrome firefox opera safari iexplorer

Шевченко за кордоном: пам’ятники Поетові за межами України

09 березня 2021 о 07:31
museumshevchenko.org.ua

8 липня 1961р. у Вінніпегу – столиці канадійської провінції Манітоба – було відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку. Манітоба є справжнім центром  українського життя: тут мешкає мало не 100 тисяч українців, тобто 15% загальної чисельності населення. 

Пам’ятник авторства відомого канадського скульптора, українця  Лео Мола (Леоніда Молодожанина) встановили на площі біля місцевого парламенту.

Крім того, кілька скульптурних забражень Шевченка є у місцевому «Парку скульптур Лео Мола».

У містечку Вайта цієї ж провінції  погруддя Кобзаря (теж авторства Л.Мола) встановлене у місцевій школі — Shevchenko School. Поселення заснували українські емігранти, а його першою назвою було – «Шевченко». 

У червні 2011р. пам’ятник Шевченкові з’явився у столиці Канади -  Оттаві. 

27 червня 1964р.,Вашингтон (США).   

Кошти на встановлення пам’ятника Пророкові української нації  до його 150-річчя зібрала тамтешня «Просвіта». Наміри спорудити монумент радянська влада  назвала «недружнім актом» і «підказала» творчим спілкам зібрати підписи відомих діячів  культури СРСР під зверненням до ініціаторів, де їх звинувачували у намаганні використати Шевченка «у своїх брудних політичних цілях». Дійшло до того, що дозвіл на встановлення пам’ятника був ухвалений  як закон – обома палатами Конгресу США. 

На церемонії  зібралося понад 100 тисяч людей. Відкривав пам’ятник (авторства  знову ж таки Л.Мола) екс-президент США Д.Айзенговер.

Крім Вашингтона, монументи та пам’ятні знаки  встановлені у 5 містах США.

1978 р., Париж (Франція).

Погруддя Кобзаря встановлене у сквері ім.Т.Шевченка, біля українського греко-католицького собору Володимира Великого, що на бульварі Сен-Жермен   (автор -  київський скульптор М. Лисенко). Якщо на пам’ятник у США радянська влада реагувала вельми бурхливо, то Франції , котра вважалася  «найближчим другом» СРСР з-поміж західноєвропейських держав, погруддя Кобзаря вона сама й подарувала.

Також є пам’ятники українському генію в Тулузі  та Шалетт-сюр-Луен.

  1. 1971. Буенос-Айрес (Аргентина). Монумент подарувала столиці українська діаспора на відзначення 75-річчя української еміграції. Бронзове скульптурне зображення передає пристрасний порив геніального поета, поруч — барельєф із зображенням  героїв поеми  «Гайдамаки». Автор – Лео Мол.  

2009р., Прага (Чехія). На площі Кінських встановлено   бронзовий пам’ятник молодому Шевченкові (автор В.Зноба). Поет у європейському одязі, зображення передає  силу його духу, а водночас – ліризм душі.

2002р., Варшава (Польща).

Пам’ятник височіє в одному з найкрасивіших та найпрестижніших місць польської столиці – поблизу парку Лазенки та палацу  Бельведер. На постаменті викарбувані рядки з вірша Т.Шевченка «Полякам».

2005р., Канберра, (Австралія).

Між Києвом і Канберрою пролягла відстань майже 15 тис.км, тож монумент – найвіддаленіший від України. Він має назву «Думи мої…» й виконаний у вигляді кобзи. 

1967р.,Куритиба (Бразилія).

Крім цього пам’ятника — у  місті, де українців мешкає чимало — в країні є ще два: у Прудентополісі  та Уніан-да-Віторія.

 2008р, Пекін (Китай).

Монумент єдиний у Китаї (автор Ю.Сікунь). Перший варіант погруддя був геть невдалим, з головою, схиленою вперед і вниз. Посол України в Китаї звернувся до скульптора з проханням переобити зображення, і той змінив нахил погруддя та вираз обличчя – на оптимістичніший. 2016р. пам’ятник відкрили вдруге. 

 1973р.,Рим (Італія).

Пам‘ятник розташований біля найбільшого українського храму в Італії – греко-католицького собору Святої Софії. Це чи не найоригінальніше скульптурне зображення Тараса Шевченка – його автор Уго Мацеї відтворив Кобзаря в образі оратора у давноримській тозі.  

2011р., Вільнюс (Литва).

В одному із затишних скверів Старого міста встановлений ще один з найкращих пам’ятників великому українцеві.  Юний Тарас крокує вітру навстріч із книгою в руці, його погляд з надією прозирає майбутнє.

Столиця Литви відіграла велику роль у становленні особистості Т.Г.Шевченка. Художній талант і велику жагу знань у юному козачкові помітила Софія Енгельгардт – дружина господаря – і зайнялася Тарасовим вихованням, доручила навчати його іноземних мов, віддала вчитися малюванню. У Вільнюсі вперше Тарас  почув гасло польських повстанців:«За вашу і нашу свободу!» — і перейнявся ним назавжди. Це місто полюбив усім серцем і на все життя. Якось написав: «Вільно… дороге моєму серцю…» Саме ці слова — українською та литовською – викарбувані на меморіальній дошці, що на будинку історичного факультету Вільнюського університету.

Ще одна пам’ятна дошка – на будинку  № 10 по вулиці Пілес (Замковій), де  Шевченко мешкав у 1829–1830р.р.

Загалом налічується 1384 пам'ятники Тарасові Шевченку. З них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном, у 35 країнах. Це  найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури.

Від 1911р. в Російській імперії запанувало скульптурне зображення Кобзаря  у вигляді заледіве не дідуся, в кожусі та шапці-бирці.  Імперську «традицію» зберегла радянська влада: їй   песимістичний образ, що мав викликати почуття смутку та безнадії, — вельми імпонував. Лише починаючи з 1990-х років Тараса Шевченка почали зображувати молодим і в сучасному для нього вбранні. Нині прекрасні скульптури молодого і юного Шевченка вже є не лише за кордоном, а й в Україні.

Олена Бондаренко,

Громадський рух «Рідна країна»