chrome firefox opera safari iexplorer

6 квітня: це цікаво знати

06 квітня 2021 о 00:04

Ти знаєш, що ти  людина.

Ти знаєш про це чи ні?

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої – одні...

Сьогодні усе для тебе 

Озера, гаї, степи.

І жити спішити треба,

Кохати спішити треба 

Гляди ж не проспи!

Василь Симоненко

У ніч на 6 квітня колись спостерігали за погодою. «Якщо ніч тепла – на добру весну, а холодна – «не чекай з моря погоди». Бо 6-те квітня у народі називається на честь Захарія і Якова, а «на Захарія і Якова весна бува ніякова».

Крім того, день 6 квітня був присвячений підготовці до Благовіщення. Слов’яни намагалися переробити всю нагальну і важливу роботу. Обов’язковою була вечеря. Існувала прикмета: якщо незаміжня дівчина в цей день відправитися в храм, то в цьому році вона обов’язково вийде заміж. У церкву цього дня також відправлялися для того, щоб освятити насіння для посадки — вважалося, що в цьому випадку воно дасть чудовий урожай. Для подорожніх ввечері запалювали багаття, що вказували їм дорогу до храму і відганяли нечисту силу. Люди цього дня відвідували в’язниці, щоб роздати гостинці ув’язненим.

Селяни 6 квітня обов’язково обкурювали зимову одежу і домашній скарб ялівцем, що, згідно з стародавніми віруваннями, дозволяло людям захиститися від пристріту.

За церковним календарем 6 квітня вшановують преподобного Захарія, ченця; святителя Артемія(Артемона), єпископа Солунського (Селевкійського); преподобного Захарія, посника Печерського; мучеників Стефана і Петра Казанських, преподобного Якова, сповідника.

Іменинниками 6 квітня є:
Артем, Захар, Петро, Яків, Стефан.

6 квітня народились:

1836 – Микола Скліфосовський – визначний військово-польовий хірург. Один із перших запровадив у Російській Імперії асептику та антисептику у хірургічній практиці, сприяв жіночій медичній освіті, організації медичного факультету при університеті в Одесі.

1873 – Борис Підгорецький – український композитор і музичний критик, етнограф, педагог. Автор опер «Купальна іскра», «Бідна Ліза», хорів, романсів, фортепіанних творів.

1883 – Олександр Марзеєв – учений-гігієніст, академік Академії медичних наук СРСР. Ім’я О. Марзеєва присвоєне Інституту гігієни та медичної екології НАМНУ, засновником і директором якого він був.

6 квітня відзначають:

  • День робітників слідчих органів.
  • Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку.

Події 6 квітня:

1722 – Петро I увів податок на бороди в розмірі 50 карбованців на рік.

1748 – в Італії виявлені руїни Помпеї.

1896 – в Афінах почалися Олімпійські ігри – традиційні для античної Греції змагання, заборонені півтори тисячі років перед тим римським імператором Теодосієм I і відроджені завдяки ініціативі барона П’єра де Кубертена. Перші Олімпійські ігри сучасності за участю спортсменів з 13 країн відкрив грецький король Георгій I у присутності 60 тисяч глядачів.

1917 – після семи років в’язниці до Гуляйполя повернувся Нестор Махно.

1919 – у Києві пройшов «День пролетарської культури», перше масове радянське свято.

1950 – секретною постановою Ради Міністрів СРСР спецпоселенці стали вважатися засланими навічно.

Чи знаєте ви, що:

Першим творцем мультфільмів був не Уолт Дісней і навіть не ті, хто понад сто років тому почали демонструвати рухомі картинки.

Перші мультфільми з’явилися щонайменше… 4-6 тисяч років до нашої ери на стінах печер. Археологи впевнені, що наскальні зображення, принаймні, деякі з них, є примітивною версією мультфільму, бо «кадри» там мальовані.

Наші пращури, щоб передати ілюзію бігу, зображували оленів з шістьма або десятьма ногами. І оскільки ці малюнки часто знаходяться у місцях з особливою акустикою, то можна сказати, що картинки створювали у свідомості глядача історію, як у кіно.

В Україні мультфільми почали створювати у 1959 р., коли на базі студії Київнаукфільм було створено Творче об’єднання художньої мультиплікації. Перші мультфільми вийшли у 1961 р. – «Пригоди Перця» та «Веснянка».

Найбільш відомими і популярними дотепер залишаються: «Пригоди трьох козаків», «Пригоди капітана Врунгеля», «Острів скарбів» та «Лікар Айболить».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути