chrome firefox opera safari iexplorer

13 травня: цікаво знати

13 травня 2021 о 05:30

Земля, як хороша молода дівчина, сором’язливо спускала з свого тіла димчату сорочку ночі і відкривала своє пишне лоно. Сонце обливало його рожевим світом, цілувало тисячами своїх гарячих іскорок, гріло-пестило теплом свого проміння… Прокинулось усе.
Панас Мирний

У народі 13 травня колись вшановували Якова і, виганяючи у цей день корів на пашу, говорили: «На Якова трава ще ніякова».

Наші пращури спостерігали за вечором і ніччю на Якова: теплий вечір та зоряна ніч пророкували грозове і тепле урожайне літо. На погоже літо вказував і ясний схід сонця.

Казали, що саме в цей день всі сватання припиняються, і починаються приготування до весільних урочистостей.

За церковним календарем 13-го травня вшановують апостола Якова Зеведєєва; знайдення мощей святого Микити, єпископа Новгородського; святого Ігнатія Брянчанинова, єпископа Ставропольського; святого Доната, єпископа Єврії; знайдення мощей священномученика Василія, єпископа Амасійського; мученика Максима.

Іменинники 13 травня:
Максим, Микита, Яків, Гнат, Василь.

13 травня народились:

1849 – Панас Мирний (Рудченко) – український письменник, фольклорист, публіцист, громадський і культурний діяч. Автор романів «Хіба ревуть воли як ясла повні?», «Повія», п’єси «Лимерівна», повістей «Лихі люди», «Голодна воля».

1936 – Володимир Підпалий – український поет, видавець. Автор збірок «Зелена гілка», «Повесіння», «В дорогу», «Вишневий цвіт», «Поезії», книжки для дітей «Кожна бджілка – немов лічилка».

Події 13 травня в Україні:

1865 – в Одесі відкрито третій в Україні університет – Новоросійський. Сьогодні – Національний університет імені Мечникова.

1927 – засновано київський футбольний клуб «Динамо».

1975 – київське «Динамо» вперше виграло Кубок володарів кубків Європи з футболу, перемігши з рахунком 3:0 угорський клуб «Ференцварош».

1913 – у Петербурзі здійснив перший політ перший у світі 4-моторный літак «Руський витязь» (загальна маса близько 5 000 кг), побудований за проектом київського авіаконструктора І. І. Сікорського. На його базі пізніше був створений повітряний гігант «Ілля Муромець», що використовувався під час Першої світової війни.

Чи знаєте ви, що:

Панас Рудченко (Мирний) ніколи не шукав слави як письменник. Його оточення не знало, що дійсний статський радник Рудченко і письменник Панас Мирний – одна й та ж сама особа.

У квітні 1892 р. відбулася прем’єра драми Панаса Мирного «Лимерівна». У головній ролі – Марія Заньковецька. Вистава закінчилася під бурхливі оплески, багато разів підіймали завісу. Зачарований грою геніальної актриси, зворушений до сліз, Панас Якович у шалених оваціях, забув свій кодекс: не розкривати, берегти таємницю псевдоніма, – і під вигуки публіки «Автора! Автора!» піднявся на сцену. Перед здивованими очима глядачів стояв знайомий багатьом трохи зніяковілий і розчулений колезький радник П.Я. Рудченко.

У подальшому житті Панас Рудченко продовжував дотримуватися утаємниченості щодо своєї письменницької діяльності. І це йому допомогло у 1915 р., на 66-му році життя. Його знали і шанували як талановитого й сумлінного, високого за рангом чиновника, а в цей же час полтавська жандармерія розіслала циркуляр про розшук неблагонадійних осіб, серед яких значився і Панас Мирний.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути