chrome firefox opera safari iexplorer

28 травня: цікаво знати

28 травня 2021 о 06:28

28 травня у народі колись вшановували Пархома, про якого говорили: «Прийшов Пархом – тішся теплом». Також підмічали, якщо день на Пархома теплий, то все літо має бути теплим.

За церковним календарем 28 травня вшановують Пархомія Великого, святителя Ісайю, благовірного царевича Дмитрія.

Іменинниками 28 травня є:

Дмитро, Пархом, Анастасія, Макар.

28 травня народились:

1877 — Максиміліан Волошин (Кирієнко-Волошин), російський поет і художник українського походження, перекладач. Представник символізму і акмеїзму, в поезії та малярстві відобразив історію та природу Криму.

Події 28 травня:

1742 — у Лондоні відкрився перший у світі критий плавальний басейн.
1812 — було підписано Бухарестський мирний договір, за яким Бессарабія перейшла до складу Російської імперії.
1923 — генеральний прокурор США оголосив, що жінки мають право носити штани де завгодно й коли їм це заманеться.
1957 — у США заснована Національна академія грамзапису, що вручає одну з найпрестижніших премій у світі музики — «Греммі».
1965 — Рада Міністрів СРСР постановила організувати на базі Донецької філії Харківського державного університету ім. Горького Донецький державний університет.
1985 — команда київське «Динамо» забила свій 2000-й гол у чемпіонатах СРСР.
1997 — в Києві голови урядів України й Росії підписали пакет документів про базування й розподіл Чорноморського флоту.

28 травня відзначають:

  • День прикордонника
  • День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України
  • Всеукраїнський день краєзнавства

Чи знаєте ви, що:

Конвалія травнева або ж Convallaria majalis є завсідницею дубово-соснових, дубових та заплавних лісів, у тіні яких вона часто формує густий покрив.

Рослина буквально нашпигована хімікатами, серед яких є 38 серцевих глікозидів. Ряд з них має медицинське використання, а всі разом вони роблять з конвалії досить таки токсичну красу. 

Всі частини Convallaria majalis отруйні, а особливо небезпечними є червоні плоди, які можуть видаватися привабливими до поїдання. 

Запах конвалії збиває з ніг багатьох шанувальників вишуканих ароматів. 1956 року компанія «Діор» та її парфумер Едмонд Рудницька випускають на ринок «Діоріссімо» — парфуми, які імітували запах конвалії. Це була нелегка робота, адже з квіток рослини неможливо отримати ефірні олії. Проте вправляння в хімічній лабораторії дали свої плоди і «Діоріссімо» продовжує й понині входити до переліків найкращих ароматів усіх часів (за інформацією ботаніка Олексія Коваленка)

Розділи: Календар

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути