chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 1 травня: це цікаво знати

01 травня 2021 о 06:00

Сьогодні — останній день Великого посту перед святом Великодня, Велика субота (Страсна субота), шостий день Страсного тижня, на якому закінчується Великий піст, що триває 48 днів.

Страсна субота присвячена спогаду поховання та перебування у гробі тіла Ісуса Христа. В цей час віряни готуються до Великодня — Воскресіння Христа, яке святкується в ніч з суботи на неділю.

Що можна робити в Страсну суботу? Господині в цей день займалися підготовкою великодньої символіки: фарбували яйця і пекли паски. Страсна субота — це день миру і доброти. Тому попросіть вибачення у своїх рідних і близьких.

За церковним календарем, 1 травня вшановують преподобного Іоанна, мучеників Віктора, Зотика, Зенона, Акиндіна і Северина, святителя Косму та преподобного Овксентія.

Народний календар запевняє, що з цього дня вже можна висаджувати різні овочі. У минулі часи вважалось, що якщо початок травня теплий, то в кінці обов’язково буде холодно, і навпаки. Це час ранніх гроз. На початку травня цвіте в’яз, агрус, зеленіє чорна смородина.

Іменинниками 1 травня є:
Овксентій, Зенон, Кузьма, Віктор, Северин.

1 травня святкують:

Свято весни і праці, День міжнародної солідарності трудящих (в Україні, згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю України, це святковий неробочий день).

Чи знаєте ви, що:

Здавна зозуля оповита легендами та повір’ями. Говорять про неї різне. Правда у тому, що зозуля і справді гнізда не в’є. Свої яйця вона підкладає іншим співочим птахам. Пташенят не вигодовує, а доручає піклуватися про них берестянкам, горихвісткам, вівчарикам…

Однак така поведінка пояснюється тим, що за весняно-літній період вона відкладає дуже багато яєць, але через великі проміжки часу. Тому перші яйця можуть зіпсуватися, поки буде відкладено останнє. Попри це зозуля — один з найкращих винищувачів різноманітних шкідників, у тому числі шовкопрядів, яких не чіпають інші птахи. Відомі випадки, коли зозулі рятували цілі дубові гаї і сади від нашестя шкідників.

Цікаво, що кує зозуля тільки до 12 липня — Петрового дня. Це підтверджено багаторічними спостереженнями. Чому – невідомо. Існує повір’я, що цього дня зозуля ячмінним колосом подавилася.

Розділи: Календар

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути