chrome firefox opera safari iexplorer

11 червня: цікаво знати

11 червня 2021 о 10:49

11 червня — 162-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 203 дні. 

У народі 11 червня вшановували Феодосію Колосяницю. Про неї говорили: «Ходить Феодося й дивиться на колосся» або ж «Прийшла Феодосія і дивиться, хто і як сіяв», адже у цей час колись зацвітало жито, молодь ходила на «величання жита», водила хороводи і співали величальні пісні до врожаю.

А ще з давніх часів день Феодосії вважається нещасливим днем: «День святої Феодосії вартий один усіх понеділків». У минулі часи в цей день спостерігали за горобцями: якщо вони веселі, рухливі, забіякуваті – на хорошу погоду.

За церковним календарем 11 червня вшановують мученицю Феодосію, діву Тирську; блаженного Іоанна, Христа ради юродивого, Устюзького; пресвяту мученицю Феодосію, діву; святителя Луку, архієпископа Сімферопольського, сповідника.

Іменинники 11 червня:
Іван, Олександр, Феодосія.

11 червня народились:

1920 – Євген Зубцов – український композитор. Автор музики до 30 художніх фільмів, серед яких «Королева бензоколонки».

Події 11 червня:

У 1842 році вийшла в світ поема Миколи Гоголя «Мертві душі». До речі, жанр твору автор сам позначив як поему.

1888 – у Києві на Софійській площі в рамках святкування 900-річчя прийняття християнства відкрито пам’ятник Богдану Хмельницькому. Ідея створення пам’ятника виникла серед громадськості з ініціативи історика, професора Київського університету Миколи Костомарова у 1840-х роках.

1913 – у Києві відкрилася Всеросійська сільськогосподарська, промислова і художня виставка. Вона увійшла в історію, як найбільша у царській Росії.

1921 – в Україні оголошено про початок боротьби з безпритульністю.

У 1990 році на території Української РСР було встановлено час другого часового поясу. Тобто «декретний час», який зрівняв стрілки годинника Києва і Москви, скасували й «московський час» — в Україні він перестав діяти. Годинник перевели ще на 1 годину назад 30 вересня 1990-го. А ось «літній» час зберегли, він діє і сьогодні. 

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути