chrome firefox opera safari iexplorer

13 липня українець підкорив стрибковий «Еверест»

13 липня 2021 о 19:02

13 липня, рівно 36 років тому відбулася історична подія. У 1985 році у Парижі на Гран-Прі зі стрибків з жердиною, яке було присвячене Дню взяття Бастилії, українець Сергій Бубка вперше в історії спорту подолав недосяжну раніше жодній людині висоту 6 метрів.

Його стрибок ознаменував початок «нової ери» у легкоатлетичному світі. Про Сергія Бубку, чий стрибок порівняли зі справжнім взяттям Бастилії, говорили: «Надлюдина жердини», «Легкоатлетичний космос», «Підкорювач стрибкового Евересту», «Стрибок у ХХІ сторіччя».

Неймовірні результати Олімпійського чемпіона, 10-разового чемпіона світу, володаря 35 світових рекордів і досі за багатьма показниками залишаються неподоланими. 

Після закінчення спортивної кар'єри Сергій Бубка став успішним спортивним менеджером. Нині він входить до керівництва світового спорту, займаючи керівні посади у Міжнародному Олімпійському Комітеті, де є членом Виконкому, та у Світовій легкій атлетиці (World Athletics), де є першим віце-президентом. З 2005 року очолює Національний олімпійський комітет України.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути