chrome firefox opera safari iexplorer

14 липня: це цікаво знати

14 липня 2021 о 07:00

Православна церква 14 липня вшановує пам'ять мучеників братів Косми і Даміана Римських. У народі день назвали Літні Кузьминки.

На Кузьминки не можна починати нічого нового, поки не доробиш старе.

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

— чути спів солов'я – зима наступить тільки через 30 днів після свята Покрови, а весь цей час буде тепло;

— зірки дуже яскраво мерехтять – буде сильна гроза;

— на деревах багато жовтого листя — зима настане рано.

Іменинники 14 липня:
Кузьма, Петро, Ангеліна, Дем’ян. Никодим.

14 липня народились:

1834 – Микола Корф – педагог і просвітитель, почесний член Женевської академії наук та Петербурзького педагогічного товариства. Організатор початкових земських шкіл в Україні.

1897 – Мирослав Ірчан (Андрій Дмитрович Баб’юк) – український письменник, публіцист, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, історик, видавець. Автор п’єс «Бунтар», «Плацдарм», «Бувші люди», «Родина щіткарів» та ін.

Події 14 липня:

1021 – Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив і прославив мощі святих князів Бориса та Гліба і встановив день вшанування їхньої пам'яті.

1726 – царським указом в Україні ліквідовано сердюцькі полки. Сердюки (серденята, сердюцькі (охочепіхотні) полки) – воїни найманих піхотних полків, створених гетьманом Петром Дорошенком у другій половині 17 століття спочатку на Правобережній Україні, а згодом і на Лівобережній. Вони становили особисту гвардію гетьмана. Існували до 1-ї чверті 18 століття.
У часи українських визвольних змагань 1917–1918 років було сформовано декілька українських дивізій, названих сердюцькими.

1894 – у Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова і Кракова). На 6-й хвилині Володимир Хомицький забив перший гол.

1995 – біля стін Софійського собору в Києві поховано українського православного релігійного діяча, богослова, Патріарха Київського і всієї Руси-України УПЦ-КП Володимира (Романюка). Спроба поховати тіло Патріарха у Софійському соборі наштовхнулася на опір зі сторони духовенства УПЦ-Московського Патріархату та силових дій з боку загонів спеціального призначення МВС України.

2000 — Георгій Ґонґадзе офіційно звернувся до Генерального прокурора України Михайла Потебенька з листом, у якому виклав факти щодо стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб.

Чи знаєте ви, що:

Тихоходи — це єдині відомі науці істоти, здатні перенести замороження до абсолютного нуля і нагрів до 150 градусів Цельсія, сильну радіацію, відсутність кисню і води, причому можуть жити так впродовж багатьох десятиліть. 

Про те, що тихоходи можуть бути однією з найстійкіших форм життя на Землі, повідомляють і астрофізики. Ці організми можуть протистояти глобальному масовому вимиранню, наприклад, через астрофізичні події, такі як спалахи наднових, гамма-сплески, великі астероїдні удари і т.і. 

Уперше ці тварини були описані в 1773 році німецьким пастором І. А. Геце як kleiner Wasserbär — «маленький водяний ведмідь». Їх тип — мікроскопічні безхребетні, близькі до членистоногих. «Маленький водяний ведмідь» має голову і вісім ніг. У жорстких умовах ці тварини втрачають і голову і кінцівки, але згодом здатні їх регенерувати.

Тихохода можна висушити. При дегідратації в його клітинах вода заміщується білком, що зберігає дієздатність клітин. Щоб після цього оживити тварину (генетично близьку до круглих червів), достатньо кількох крапель води.

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути