chrome firefox opera safari iexplorer

26 липня: цікаво знати

26 липня 2021 о 06:11

Чудний наш народ – і сильний, і сумний... Мав героїв – і ніхто їх не знав... Усе життя любив волю – і все життя жив рабом... Утворив багатство пісні – і сам її не знає... (Володимир Винниченко)

У народі 26 липня вже закінчували прибирати жито і спостерігали за погодою. Сухий день віщував гарну осінь, однак якщо цього дня проходили сильні зливи з грозами – осінь очікувалася дощовою.

За церковним календарем 26 липня вшановують собор архангела Гавриїла; преподобного Стефана Саваїта; святого Юліана, єпископа Кеноманійського; мучеників Серапіона і Маркіана.

Іменинники 26 липня:

Мар’ян, Степан, Гаврило, Серапіон, Юліан.

26 липня народились:

1880 – Володимир Винниченко – український письменник, драматург, художник, політичний і державний діяч. Співавтор Універсалів Української Народної Республіки, голова першого українського уряду (Генерального секретаріату). Автор тритомної мемуарно-публіцистичної праці «Відродження нації», першого українського фантастичного роману «Сонячна машина».

Свій перший літературний твір В. Винниченко написав у 14 років. Була то поема про Запорозьку Січ, за яку автор, як він сам згадував, «дістав перше політичне ув’язнення в гімназії (тиждень темного карцеру)».

26 липня відзначають:

  • День парашутиста.
  • День системного адміністратора.

Події 26 липня:

У 1600 році місту Горохів (Волинь) було надано Магдебурзьке право.

1648 – під Старокостянтиновим козацькі полки на чолі з Максимом Кривоносом розбили польське військо Яреми Вишневецького.

1708 – за наказом гетьмана Івана Мазепи поблизу Білої Церкви за зраду страчено полковника Василя Кочубея.

У 1929 році в СРСР на екрани виходить фільм Олександра Довженка «Арсенал».

У 1946 році в УРСР створено Товариство охорони природи.

У 1945 році на маріупольському заводі «Азовсталь» (Україна) запрацювала перша домна.

1951 – у Новгороді знайдено перші берестяні грамоти.

Чи знаєте ви, що:

До кінця 1980-х років археологи знаходили берестяні грамоти винятково на території Росії. В Україні грамоти з берести почали знаходити лише з 1988 року. Рідкість таких екземплярів на українській території пояснюється особливістю ґрунтів, які через інтенсивність аерації не можуть їх законсервувати.

Знахідки цих берестяних грамот вказують, що не тільки в Новгороді використовували письмо на бересті, але і в Галицько-Волинській Русі.  Перші грамоти в Україні були виявлені при розкопках під керівництвом археолога І. К. Свєшнікова в Звенигороді у Львівській області в 1988—1989 роках. Три берестяні грамоти, які датуються 1110 — 1137 роками знайшли на місці давнього міста Звенигорода.

Ще одну берестяну грамоту знайшли 2008 року під час розкопок Бузького літописного городища. У Києві ж берестяну грамоту було знайдено в 2010 р. біля колишнього будинку архітектора А. Меленського на Подолі (вул. Хорива).

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути