chrome firefox opera safari iexplorer

6 липня: це цікаво знати

06 липня 2021 о 06:13

Весна — неначе карусель,
на каруселі білі коні.
Гірське село в садах морель,
і місяць, мов тюльпан, червоний.

Стіл ясеновий, на столі
слов’янський дзбан, у дзбані сонце.
Ти поклоняйся лиш землі,
землі стобарвній, наче сон цей!

(Богдан Ігор Антонич «Зелена Євангелія»)

У народі 6 липня називають днем Горпини Купальниці, оскільки в давнину саме з цього дня люди починали масово купатися в річках і озерах. За звичаєм, всі повинні були викупатися у воді – від немовлят до людей похилого віку, якщо вже не в річці чи озері, то в лазні.

Увечері збирали лікувальні трави, які, за прикметами, мають у цей час найбільшу лікувальну силу, а засоби, приготовані на їхній основі, будуть максимально ефективними. Це була ніч на Купала, яка вважалася містичною.

За церковним календарем 6 липня вшановують Вишгородську (Володимирську) ікону Божої Матері; мученицю Агрипину; праведника Артемія Веркольського; святителя Германа; мучеників Євстохія, Гая, Провія, Лолія, Урвана та інших.

Іменинники 6 липня:
Артем, Герман, Горпина.

6 липня народились:

1851 – Іван Левинський – український архітектор, педагог, громадський діяч. Спроектував і спорудив багато будинків, палаци Рильських та Дзідушицьких, готель «Жорж» у Львові, греко-католицький храм у Києві, каплиці, санаторії, лікарні.

1896 – Іван Тиктор – український громадський і політичний діяч, видавець і редактор. Власник до 1939 р. найбільшого львівського українського видавничого концерну «Українська Преса». Засновник часописів «Новий час», «Наш прапор», «Народна справа», «Комар», «Дзвіночок», «Ранок», «Наш лемко».

1904 – Степан Ленкавський – український політичний діяч, публіцист. Автор «Декалога українського націоналіста».

6 липня відзначають:

  • Всесвітній день поцілунків.

Чи знаєте ви, що:

6 липня Земля перебуватиме в афелії — на найбільшій відстані від Сонця. Від свого світила Земля відійде на трохи більше 152,1 млн. км. А вдень диск Сонця виглядатиме на 3% меншим. Таким чином, жителі Землі сьогодні бачитимуть найменше Сонце в році.

На початку січні Земля проходить перигелій, перебуваючи від Сонця на найближчій точці своєї орбіти. Ця відстань становить 147 млн. км.

Розділи: Календар

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути