chrome firefox opera safari iexplorer

У Яготині буде Шевченківська алея

02 липня 2021 о 18:15

Алея в Яготині на Київщині постане між флігелем, де жив Шевченко та картинною галереєю міста. Про це розповів очільник фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

«Рідна країна» для рідного Яготина! Побували у славному, пошанованому Тарасом Шевченком, місті Яготині. Як і обіцяли, працюємо над проектом створення Шевченківської між знаменитим флігелем, де жив Кобзар та картинною галереєю міста, — повідомив Микола Томенко. — Також відвідали та підтримали просвітницькими та спортивними подарунками місцеву спортшколу, бібліотеку та третю школу. Подяка кафедрі ландшафтного дизайну НУБІП та її очільниці пані Олені Колесніченко за консультації та поради. Спасибі Володимиру Лісовому і команді — за організацію та підтримку!".

Музей «Флігель Тараса Шевченка» — один із семи відділів Яготинського державного історичного музею. 

Свого часу флігель був частиною маєтку князя Миколи Рєпніна — його використовували як готель для його гостей. Саме тут зупинявся Тарас Шевченко під час перебування в Яготині 1843 року, потім — у 1845 та 1859 рр. Тут він писав, малював. Зокрема, його рукою були розписані стіни флігеля (розписи, на жаль, збереглися лише на фото).

У флігелі в Яготині Шевченко написав російською мовою поему "Тризна", присвятивши твір Варварі Рєпніній. 

Під час перебування Шевченка в Яготині у флігелі збиралася місцева інтелігенція, щоб послухати твори Кобзаря.

Будинок-флігель, який уцілів у роки більшовицької революції, зазнав значних руйнувань під час Другої світової війни. Відбудовою флігеля займався колишній директор Яготинського державного історичного музею Олександр Непорожній. Його задум втілили вже по його смерті — у вересні 2003 року відроджено пам'ятку, яку в народі назвали «флігелем Шевченка».

Розділи: Громадянська

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути