chrome firefox opera safari iexplorer

25 серпня: це цікаво знати

25 серпня 2021 о 06:30

Людина вмирає, а дім, зроблений нею, стоїть, і пісня, складена нею, співається тисячу літ, і казка живе спервовіку, витвори думки й уяви триваліші за саму людину. І правда про людину так само існує довше, ніж сама людина. (Павло Загребельний)

За народним календарем 25 серпня, на Фотія, спостерігали за погодою і підмічали: якщо цей день дощовий – бабине літо коротким буде, а якщо погода тепла і ясна – слід чекати хорошого врожаю білих грибів. З 25 серпня розпочинаються перші ранні заморозки у повітрі. Починають опадати окремі листя у клена.

Також на Фотія потрібно було навести лад у коморах та сараях, щоб не накликати на родину нечисту силу.

За церковним календарем 25 серпня вшановують мучеників Фотія і Аникиту та багатьох із ними; священномученика Олександра, єпископа Команського; мучеників Памфіла й Капітона.

Іменинники 25 серпня:

Памфіл, Фотій, Олександр, Капітон.

25 серпня народились:

1924 – Павло Загребельний – український письменник. Герой України. Автор близько 20 романів, серед яких «Диво», «Розгін», «Смерть у Києві», «Роксолана», «Тисячолітній Миколай», «Я, Богдан».

1939 – Володимир Дрозд – український письменник, журналіст, видавець. Автор багатьох книжок прози.

Події 25 серпня:

1919 – під час наступу на Київ Армія УНР звільнила Фастів.

1941 – німецькі війська взяли Дніпропетровськ.

1944 – силами американської та французької дивізій Париж звільнений від німецької окупації.

1964 – дисидент Петро Григоренко позбавлений звання генерал-майора.

1967 – у Сумах почали працювати перші тролейбуси.

Чи знаєте ви, що:

Вогонь за найстародавнішими космологічними поглядами давніх українців – первісна матерія чоловічої статі, що поєднавшись з Даною (Водою), утворила Любов, Землю та всі речі на ній. (За Я. Головацьким).

Українці обожнювали вогонь з давніх-давен. Вони вважали його живою, вічно голодною та очищувальною силою. За повір’ям, вогонь – це багатство, тому його не давали з дому, аби не обідніла родина. В капищах служителі язичницького культу (огнищани) утримували вічний вогонь, як знак постійного доброго зв’язку з богами та безперервності життя й добробуту роду, племені. Його застосовували під час весільного обряду. Молоді, беручи шлюб, переступали підпалені копиці пшениці й жита або перестрибували через вогонь, щоб по життю йти чистими й багатими. Також вогонь використовувався в лікувальних цілях, наприклад, коли боліла голова, її мили водою, куди кидали жаринки, примовляючи: «Креши вогню, жени біду». (За О. Афанасьєвим).

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути