chrome firefox opera safari iexplorer

30 вересня — Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня 2021 о 17:17

Сьогодні в Україні відзначається Всеукраїнський день бібліотек.

Перші бібліотеки у Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У ній налічувалося до 900 томів рукописних книг – величезна для середньовіччя кількість. 

Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед провідних — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Національна бібліотека України для дітей, Національна історична бібліотека України та інші.

Най, най, най українські бібліотеки

Бібліотека з найбільшим фондом — Національна бібліотека України імені В.І.Вернадського. Тут знаходиться майже 16 мільйонів книг. У списку найбільших бібліотек світу вона знаходиться на 18-му місці, зовсім трохи поступившись книгосховищу Гарвардського університету.

Національна бібліотека імені В. І. Вернадського

Найдавніша читальня країни — Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, яка була заснована у 1608 році як навчальна бібліотека школи при єзуїтському колегіумі. Без сумніву вона є найдавнішою бібліотекою України (якщо не брати до уваги бібліотеку Ярослава Мудрого, яка, якщо вірити літописам, була першою в Київській Русі), працює і сьогодні. Її фонди становлять понад 3 млн книг, з них 120 тисяч – унікальні стародруки й рукописи, найстарші з яких датовані XIII ст.

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка

За більш ніж 400 років існування бібліотека бачила багато. У XVII ст. тут не просто зберігали книги, а виховували інтелектуальну еліту, яку, між іншим, зобов'язували регулярно підтримувати гідне фінансове становище читацькими пожертвами. Серед читачів були гетьман Богдан Хмельницький, філософ і професор Тома Ельжановський, відомий медик, місіонер і ботанік Михайло Бойм, філософ Ян Ковальський та ін.

Найбільша бібліотека для дітей — Національна бібліотека України для дітей. В її фонді зберігається понад 500 тис. примірників книг, журналів, грамзаписів, компакт-дисків, діафільмів та кінофільмів, зокрема – унікальна колекція рідкісних і цінних видань (понад 15 тис. книг і журналів ХІХ-ХХ ст.). Щороку бібліотеку відвідують понад 20 тисяч читачів

Національна бібліотека України для дітей, розташована в Києві по вулиці Януша Корчака, 60, може претендувати на звання найестетичнішої — для її будівництва використано найкращі оздоблювальні матеріали: з Вірменії надійшли рожеві плитки (туф) для оздоблення стін, з Узбекистану – мармур. Єреванські майстри виготовили вітражі для вікон, а прикарпатські меблярі – читацькі столики спеціальної конструкції, стелажі та книжкові вітрини; паркет отримано з Ківерців Волинської області. 

Перша публічна бібліотека на території України — Одеська національна наукова бібліотека, відкриття якої поклало початок заснуванню публічних бібліотек у крайових і губернських містах Росії і України. Фонд бібліотеки — універсальний, нараховує понад 5,4 млн документів українською, російською, англійською, французькою, німецькою, польською, чеською та іншими мовами, в тому числі понад 200 тисяч рукописів, стародруків, рідкісних та цінних видань. Особливою гордістю бібліотеки є відділ рідкісних видань та рукописів, створений у 1921 році.

Одеська національна наукова бібліотекаФото Юрія Литвиненка, wikipedia.org

Серед родзинок колекції – оригінальний рукопис на пальмовому листі ХІІІ століття та французький молитовник, сторінки якого виткано шовком ліонськими майстрами на зразок рукописних книг XIV-XVI ст., одна з найменших мініатюрних книжок у світі «Лист Галілео Галілея до Христини ді Лорен» (Падуя, 1896 р.), набраних ручним способом, розміром 1,6 х 1,1 см.

Наймодерніша в Україні — без сумніву, лідером у цій імпровізованій номінації є книгозбірня Українського католицького університету у Львові.

Центр ім. Митрополита Андрея Шептицького УКУ

Бібіотека є структурним елементом ресурсно-інформаційного Центру ім. Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету, що об’єднує навчальні аудиторії, публічний культурний простір, конференц-зали, дитячу зону, кафе, книжкову крамницю, виставкову зону, адміністративні приміщення.

Центр Шептицького служить ключовим місцем для реалізації просвітницької місії Українського католицького університету і є провідним публічним простором, в якому поєднуються культура, наука та освіта. Книжкові фонди бібліотеки налічують понад 160 000 найменувань книжок та 2 600 найменувань періодичних видань і знаходяться у двох корпусах Університету: у Центрі Митрополита Андрея Шептицького та у корпусі філософсько-богословського факультету (м. Львів вул. Хуторівка, 35а).

За матеріалами відкритих джерел

Розділи: Освічена

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути