chrome firefox opera safari iexplorer

18 жовтня: це цікаво знати

18 жовтня 2021 о 05:11

У народі 18 жовтня вшановували Харитину-ткалю. У цей час спостерігали за сороками, які віддавна символізували новину. Якщо птах сидів хвостом до порога – чекали сварки, якщо дзьобом – гостей, дуже стрекотала – до поганих новин. Якщо дитині наврочили, її виносили до сороки, що неподалік сиділа і примовляли: «Ви вроки йдіть до сороки, а пристріти – на її діти, а нашій дитині перетреться та й все горе минеться».

За церковним календарем 18 жовтня вшановують мученицю Харитину; святих Петра, Олексія, Іону Київських, Филипа і Єрмогена Московських і всієї Руси чудотворців; преподобних Даміана, пресвітера, цілителя, Єремію і Матфея, прозорливих, Києво­Печерських; преподобну Харитину, княгиню Литовську; священомученика Діонісія, єпископа Олександрійського; мученицю Мамелхвуи Персидську та преподобного Григорія Хандзойського.

Іменинники 18 жовтня:
Олексій, Пилип, Дем'ян, Матвій, Ярема, Харитина.

Ім’я Пилип має давньогрецьке походження і означає «той, хто любить коней». У дитинстві Пилип здебільшого хворобливий. Зовнішньо схожий на матір. Схильний до жадібності. Має багато різних талантів, які здебільшого так і залишаються не розкритими. Жінок обирає спокійних. У подружньому житті неконфліктний. Допомагає у побуті. Любить дітей.

18 жовтня народились:

1868 – Євгенія Ярошинська – українська письменниця, етнограф, фольклорист, громадський діяч. Видала зібрані нею на Буковині «Народні пісні з-над  Дніпра».

1870 – Володимир Різниченко – український геолог, художник-карикатурист, поет. У своїх дослідженнях ґрунтовно висвітлив стратиграфію та тектоніку Середнього Придніпров’я («Природа Канівських дислокацій», «До питання про час і умови утворення укр. лесу», «Про четвертинні рухи земної кори в районі сер. Дніпра»). Ініціатор заснування Канівського музею-заповідника «Могила Т.Шевченка».

1876 – Сергій Єфремов – український державний діяч, літературний критик, історик. Автор видання «Щоденника» і «Листування» Т. Шевченка, фундаментального двотомника «Історія українського письменства».

1885 – Віктор Аверін – український зоолог, громадський діяч. Опублікував близько 340 праць з ентомології, орнітології, мисливствознавства, рибництва, і охорони природи. Один із перших організаторів справи захисту рослин в УРСР і підготовки кадрів у цій галузі.

Цього дня відзначають:

  • Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

Події 18 жовтня:

1867 – Росія продала Аляску Америці.

1918 – у Львові утворено Українську Національну Раду.

1918 – утворена республіка Чехословаччина.

1927 – створено англійську компанію Бі-Бі-Сі.

1955 – запущено в дію Каховську ГЕС.

1967 – радянський космічний апарат «Венера-4» уперше здійснив посадку на Венері.

1994 – Верховна Рада України скасувала заборону Компартії.

1995 – Україна вступила до Ради Європи.

Чи знаєте ви, що:
Про сновидіння
У снах ми бачимо тільки тих людей, яких ми вже десь бачили. Мозок не «вигадує» нових персонажів. Давно доведено, що всі люди, які сняться певній людині, колись цій людині зустрічалися. За все своє життя ми бачимо тисячі людей, які потім можуть наснитися.

Також доведено, що коли людина хропе, їй не сняться сни. Ще один цікавий факт полягає в тому, що люди, які кинули курити, бачать набагато яскравіші сни, ніж курці, або ті, хто ніколи не курив. Було проведено спеціальне опитування, під час якого з’ясувалося, що завзяті курці, які кинули курити, бачать дуже яскраві сни. До речі, сни про куріння такі люди бачать набагато рідше, ніж звичайні сновидіння.

Сни запобігають нервовим зривам. Сновидіння є віддзеркаленням наших бажань – як свідомих, так і підсвідомих. Саме сни допомагають зберігати нашу нервову систему в порядку. Не так давно психологи провели експеримент, де добровольцям дозволяли спати по 8 годин, проте будили їх тоді, коли наступала фаза «сновидіння». Через деякий час волонтери почали галюцинувати в денний час доби, нервувати без причини, виявляти агресію.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути