chrome firefox opera safari iexplorer

19 жовтня: це цікаво знати

19 жовтня 2021 о 06:14

У народі 19 жовтня вшановували Фому. Вважалося, якщо цього дня помолитися апостолу за хворого, то хвороба обов’язково відступить. Також цього дня підмічали: якщо вітру нема – до похолодання.

За церковним календарем 19 жовтня вшановують апостола Фому. Святий апостол Фома (Близнюк) проповідував у багатьох азіатських країнах. Дійшов до Індії, де прийняв мученицьку смерть за Христа. Він був проколотий списами, а потім усічений мечем.

Іменинники 19 жовтня:

Гликерія, Макар, Хома, Клавдія.

Ім’я Клавдія – жіноча форма імені Клавдій, яке має латинське походження від «клаудіус», що означає «кульгавий». У дитинстві Клави – спокійні та врівноважені дівчатка. Часто хворіють і багато часу проводять з батьками. Рано починають допомагати матері по господарству. Вчаться добре, працелюбні та наполеглива. Дорослі Клавдії терпеливі. Ніколи не скаржаться на життя. Гарні господині – економні й передбачливі. Єдине, що інколи заважає їм – надмірна прямота у висловлюваннях, особливо у відношенні до сусідів.

19 жовтня народились:

1854 – Сергій Васильківський – український живописець. Твори: «Сутичка запорожців з татарами», «Козак в степу», «Весна в Україні», «Дніпровські плавні», «Ярмарок в Полтаві» та ін.

1915 – Ігор Свєшніков – археолог, доктор історичних наук. Понад 20 років проводив розкопки на місці Берестецької битви, результати яких узагальнені в монографії «Битва під Берестечком». Автор монографій про культури шнурової кераміки та кульовидних амфор, путівника по заповіднику «Козацькі могили».

1926 – Богдан Гаврилишин – видатний український економіст. Член Римського клубу, фундатор економічного форуму в Давосі. Багаторічний директор МІМ-Женева. Засновник Міжнародного Інституту Менеджменту в Києві.

Події 19 жовтня:
1918 – створена у Львові Українська Національна Рада проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини.
1961 – в Карлсруе (ФРН) суд (8–19 жовтня), виніс вирок агенту КГБ Б.Сташинському, вбивці Л.Ребета i С.Бандери, та визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР i ЦК КПРС.

Чи знаєте ви, що:
Про сміх

  • Дарвін вважав, що сміх допомагає у відновленні психічної стабільності. Фрейд – що сміх допомагає справлятися з несприятливими думками.
  • Існує наука про сміх. Вона називається гелатологія, від грецького «геласма» – сміх.
  • Людина почала сміятися, будучи ще не відокремленою еволюцією від мавп. Дослідники вважають, що це сталося десь від 2 до 4 чотирьох мільйонів років тому.
  • Сучасна дитина починає усміхатися через кілька днів після народження, а сміятися – в середньому, з 12 тижнів.
  • Сьогодні люди сміються менше, ніж сто років тому. Дитина сміється в 20 разів більше від нашого дорослого. Європейці сміються менше, ніж африканці. Жінки сміються частіше за чоловіків.
  • З точки зору біохімії сміх пригнічує утворення кортизолу, який негативно діє на імунну систему.
  • Визначити найсмішніший анекдот у світі, швидше за все, не вийде. Американцям подобаються анекдоти про безглуздих і збиткових. Англійцям та ірландцям – засновані на грі слів, а в Австралії популярні анекдоти про жахи і стресові події. А самою смішливою країною визнана, як це не дивно, Німеччина.
  • Одна з причин сміху – це почуття переваги над тим, над ким сміються. Цей механізм працює, наприклад, у жартах про блондинок. Платон у своїй «Республіці» рекомендував співгромадянам поменше дивитися комедії, оскільки вони пробуджують найнижчі інстинкти.
  • Будь-який лікар легко може пояснити появу безпричинного сміху у хворої людини. Безпричинний сміх здорової людини поки пояснити не вдалося.
Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути