chrome firefox opera safari iexplorer

Реабілітація яйця

08 жовтня 2021 о 18:53

Сьогодні Всесвітній день яйця. Яйця — один із найулюбленіших продуктів харчування, вони мають свою історію: їх робили винними мало не у всіх смертних гріхах, забороняли, таврували, потім реабілітували. Як правильно споживати яйця і чим цей продукт корисний для ороганізму людини, розповіла відома українська дієтологиня Оксана Скіталінська у своєму фейсбуку і статті на «Українській правді».

Лікарка стверджує — науковці, які досліджували засвоюваність яєць, з'ясували, що цей продукт засвоюється в людському організмі майже на 100% — так само, як материнське молоко.

«У чому ж цінність яйця? В його біохімічному складі: вмісті і співвідношенні амінокислот, жирів, мінералів та вітамінів. За оптимальний склад амінокислот дієтологи називають яйце золотим стандартом білка», — зазначила Оксана Скіталінська.

У яйцях є багато поліненасичених жирних кислот, які відіграють чималу роль в профілактиці серцево-судинних і нервових захворювань, каротин і селен, антиоксидантні властивості яких важливі для поліпшення стану шкіри, правильної роботи репродуктивної системи та попередження ракових захворювань.

«Хочете бути здоровими — беріться за яйця!», — радить дієтологиня. Фото facebook.com/Doctor-dietitian Oksana Skytalinska

Білок майже весь він складається із альбуміну, який швидко засвоюється і миттєво включається в роботу, оскільки виконує роль транспортера важливих молекул. Лізоцим є ферментом яєчного білка, який має бактерицидні властивості і здатний розчиняти оболонки бактеріальних клітин. 

Жовток багатий на фосфоліпіди і лецитин, які є основним компонентом мембран клітинних структур. Від вмісту фосфоліпідів залежить проникність клітинних оболонок, засвоєння жирів та захист від ожиріння печінки. Нестача фосфоліпідів в раціоні призводить до накопичення жиру в печінці, до її ожиріння, а потім і до цирозу. Добова потреба у фосфатидах здорової дорослої людини становить 5-10 г.

Холестерин є попередником стероїдних гормонів: жіночих статевих гормонів прогестерону, естрадіолу і чоловічого статевого гормону тестостерону. Нормальний вміст холестерину в крові становить 2,8-5,2 ммоль/л. Підвищення його рівня спричинює атеросклероз, ускладненими наслідками якого є інфаркти, інсульти. А от нестача холестерину в крові викликає ураження наднирників, розростання щитовидної залози. Явна нестача холестерину виявляється у випадку цирозу, інфекційному гепатиті та інших захворюваннях печінки. 

В середньому холестерину в яєчному жовтку 1,5-2%, а лецитину – приблизно 10%.

Лецитин є ідеальним природним емульгатором, який не дає холестерину осідати, злипатися і утворювати бляшки на стінках судин. Саме тому яйця не забороняють вживати в їжу людям, в яких є атеросклероз судин. У меню літніх людей, та тих, які страждають на атеросклероз дозволяється включати одне яйце щодня.

Холін. Яйце містить близько 113 мг холіну, ключового компоненту структури клітинних мембран, який забезпечує їхню пластичність, цілісність, а це означає, що і – здоров’я всіх органів.

Особливо багато холіну у нервових клітинах та їхніх відростках, які передають нервовий сигнал від клітини до клітини та від клітини – до м’язів. Тому холін має особливе значення для функціонування мозку та периферійної нервової системи.

Яйця є справжніми ліками для очей: попереджують макулярну дегенерацію сітківки та катаракту завдяки спектру каротиноїдів, зокрема, лютеїну і зеаксантину, які набагато легше засвоюються з яєць, ніж з інших джерел, зокрема, із шпинату та із окремо виділених біодобавок.

Знімає запалення.

Люди, у чиєму харчуванні є достатньо холіну і його метаболіту бетаїну, мають рівні запальних маркерів (показників запалення) на 20% нижче, ніж ті, харчування яких бідне на холін, повідомив Американський журнал клінічного харчування.

Примітка: холін, крім яєчного жовтка міститься у соєвих бобах та деяких інших продуктах, а бетаїн – у буряці та шпинаті.

Холін сприяє зменшенню концентрації амінокислоти гомоцистеїну, яка, накопичуючись в організмі, спричинює розрив внутрішніх стінок артерій і провокує розвиток інфарктів, інсультів, хвороби Альцгеймера та старечого недоумства.

Знизити рівень гомоцистеїну допомагає «чарівна трійця» вітамінів групи В (В6, В12 та В9), яка міститься у холіні жовтка.

Рекомендовані добові норми холіну: 550 мг на добу для чоловіків і 425 мг – для жінок.

Крім холіну яйця багаті докозагексаєновою кислотою – речовиною, яка сконцентрована у тих ділянках головного мозку, в яких відбувається найбільша активність: кора, сітківка, синапси (місця передачі сигналу від клітини до клітини).

Примітка: докозагексаєнової кислоти міститься приблизно 6,6 мг у кожному грамі жовтка, а в яйцях із супермаркета цей показник дорівнює 1,09 мг.

Які яйця кращі?

Звісно, домашні, коли курка клювала все, що їй заманеться, а також – зерно, овочі та зелень.

Зрозуміло, що живучи у місті, не так просто знайти такі яйця. Бажано знайти свою «бабку» у селі і у неї купувати.

Термічна обробка.

Ідеальна – це варіння нам’яко, коли зварений білок, і залишається рідким жовток.

Скільки вживати? 1 -2 в день.

Обмеження.

Людям з цукровим діабетом кількість яєць бажано обмежити до 3 штук в тиждень.

Розділи: Здорова

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути