chrome firefox opera safari iexplorer

Про теорію українського кохання

14 лютого 2022 о 11:54

У своїй книжці «Теорія українського кохання» Микола Томенко досліджував специфіку вживання в українській культурі слів «кохання» і «любов», і прийшов до висновку, що семантично вони доволі відчутно різняться. 

Виходячи з традиції вживання понять КОХАННЯ і ЛЮБОВ, а також змістовного навантаження, якого вони набувають у поезії, літературі, фольклорі можна твердити: кохання характеризується поетичним та ірраціональним змістом стосунків; почуттєвістю та романтизмом як невід’ємними рисами.

Статеві стосунки ніколи не були домінантою в коханні, хоча завжди мали неповторне і загадкове звучання. Кохання — це самозречення, це принесення себе в жертву своїм почуттям і пристрастям; любов — взаємопідтримка, прагнення щонайперше допомогти, а вже потім — отримати щось для свого духовного життя, а отже, для себе. 

Любов характеризує більш сталі стосунки, що, як правило, формалізуються в подружнє життя. Любов не втрачає почуттєвості, хоча вже й не має стану поетичної закоханості. Статеве життя є невід’ємною, але дещо буденною складовою частиною гармонії в стосунках.

Кохання — це таємниця, а любов — це ключ від неї. Як правило, кохання закінчується тоді, коли втрачається його загадковість і неповторність.

Тож, ідеалом українського кохання-любові є прагнення здобути любов, не втративши кохання.

Ми Вам допоможемо у цьому, запропонувавши короткий словничок слів, які можна використати для висловлення Ваших романтичних почуттів.

Кохання: Бажане, Безгрішне,Безмежне, Безмірне, Безталанне, Божевільне, Вистраждане, Всевладне, Гірке, Глибоке, Горде, Епізодичне, Жертовне, Загадкове, Запальне, Запізніле, Згасаюче, Зневажене, Золоте, Ідеальне, Ірраціональне, Лагідне, Лебедине, Ліричне, Небачене, Небесне, Небувале, Невинне, Незбагненне, Неземне, Незнане, Неповторне, Неприховане, Нестримне, Нечуване, Огнисте, Омріяне, П'янке, Палке, Пекуче, Перше, Піднесене, Платонічне, Поетичне, Пристрасне, Райське, Раннє, Романтичне, Самозречене, Сентиментальне, Сердечне, Споглядальне, Таємниче, Фантастичне, Фатальне, Чисте, Чутливе, Шалене, Швидкоплинне, Юне.

Любов: Безвинна, Безкорисна, Безсмертна, Благородна, Божественна, Велика, Висока, Вища, Вірна, Вічна, Вогнекрила, Всеперемагаюча, Всетворяща!

https://news.obozrevatel.com/ukr/society/pro-teoriyu-ukrainskogo-kohannya.htm?fbclid=IwAR0_mCNhQnp2WZ0MjTIcmkU6Aarv3XFMdCQXIJd3gg61givdBQAbyq8Bn7I

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути