chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці Латвії встановили пам'ятник Тарасу Шевченку

06 листопада 2015 о 17:02

6 листопада у столиці Латвії, Ризі, відбулося урочисте відкриття пам'ятника великому українському поетові, письменнику Тарасу Шевченку.

Як передає «Інтерфакс-Україна», церемонія відкриття відбулася за участі прем'єр-міністрів України Арсенія Яценюка, Латвії Лаймдоти Страуюми, а також представників української діаспори.

«Що мене вразило в цьому пам'ятнику? Шевченко молодий, енергійний і цілеспрямований. Йому було 23 роки, коли він написав «Реве та стогне Дніпр широкий», 29 років, коли написав «Розрита могила». Він був молодий, але показав бачення майбутнього України. Він закликав: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає», – сказав Яценюк під час виступу.

Також він зазначив, що Шевченко боровся за те, щоб Україна була «в сім'ї вольній, новій».

«І ця сім'я – це велика Європа. І ми протягом останніх днів разом із прем'єрами Балтійських країн робимо все для того, щоб Україна дійсно стала частиною Європи. І це непростий шлях, але іншого немає. Це шлях до свободи, процвітання», – сказав прем'єр.

Зазначимо, що пам'ятник Тарасу Шевченку в Ризі було встановлено за рахунок коштів української діаспори та меценатів.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути