chrome firefox opera safari iexplorer

У школах Києва можуть зупинити заняття: у місті – небезпечний грип

14 січня 2016 о 12:00

За добу в міськлікарні надходить по 15 киян з високою температурою і сухим кашлем

Жителі Києва б'ють на сполох. Городян масово косить грип, який проявляється як легка застуда, а через кілька днів переростає в тяжке захворювання з ознобом і температурою до 40°С, яку дуже складно збити. За словами медиків, мова йде про вірус грипу H1N1 (свинячий грип), і прогнозують, що через кілька тижнів столицю захлиснуть масові захворювання.

Симптоми. За словами киянки Марини Дудаш, діагноз бронхолегенева пневмонія лікарі поставили її 7-річній доньці. «Моя донька захворіла 4 грудня. Симптоми були, як при застуді: нежить, кашель і температура 37°С. Через кілька днів температура піднялася до 40°, з'явився кашель і слабкість у тілі. Кожен день протягом тижня ми викликали швидку. Медики робили дівчинці уколи, щоб збити температуру, але через 6 годин вона знову піднімалася. Наш лікар наполягла на госпіталізації. Нас відвезли в дитячу міськлікарню №2. На прийомі мою доньку обстежили, зробили рентген, але він нічого не показав. Тільки завдяки лікарю, яка почула у моєї дочки підозрілі шуми, нас помістили в терапевтичне відділення», – розповіла Марина.

За її словами, в лікарні дівчинка пробула тиждень. Маленьку лікували антибіотиками, які гарували внутрішньовенно. «У лікарню надходило дуже багато діток з такими ж симптомами, як і у моєї дочки. Десь по 5-6 малят у день», – каже киянка.

ГРИП. За словами Юрія Жігарева, лікаря-інфекціоніста в міськлікарні №4, тільки за одну добу в суботу до них у лікарню надійшло близько 15 пацієнтів. «У всіх однакові симптоми: висока температура, слабкість, кашель. Йдеться про вірус грипу H1N1, який може ускладнюватися пневмонією», – говорить Жигарев. За його словами, ускладнити ситуацію може і той факт, що в школах не продовжили канікули. «Діти вийшли на навчання, і цілком можливо, що через два тижні варто очікувати масового сплеску захворювань. Тому я б рекомендував обмежити відвідини місць з великим скупченням людей (театрів, кінотеатрів, концертів), а при перших симптомах недуги (температура, слабкість, інтоксикація) терміново звертатися до лікарні», – пояснює лікар.

За словами головного санлікаря Києва Олега Рубана, на сьогоднішній день зареєстрована циркуляція вірусу Н1N1. «Ми прогнозуємо, що до кінця цього тижня захворіють близько 20 тисяч осіб, з них 60% дітей, це близько 12 тисяч. Це високі показники, і якщо така тенденція продовжуватиметься в наступні кілька тижнів, то ми будемо рекомендувати призупинити заняття в навчальних закладах – школах і дитсадках. Однак говорити про епідпоріг ще рано. Ми будемо робити все, щоб не допустити епідемії», – говорить Рубан.

Від небезпечного грипу вже помирають люди

Грип вирує і в Київській області. «У Василькові реанімація та інфекційне відділення заповнені виключно хворими з запаленням легенів і високою температурою», – говорять місцеві жителі.

Подібна ситуація спостерігається і в Броварах. «З 31 грудня по 6 січня в броварську центральну лікарню з пневмонією надійшло 29 осіб, з них – 11 дітей. А в період з 7 січня по 11 січня госпіталізували 25 осіб (з них 11 дітей)», – говорить в. о. головного санлікаря Київської області Олександр Чепурний.

Хоча в самій Броварський лікарні запевняють, що у них все нормально, а заступник головного лікаря Григорій Павич, стверджує, що з 60 ліжок у відділенні, зайняті тільки шість. Втім, місцеві жителі побоюються хвороби і вже надягають марлеві пов'язки. У регіонах України, вже відзначають високий рівень смертності від грипу H1N1.

«Станом на вчорашній день, грип захворіло 5,7% українців. З них 70% – діти та вагітні. Найбільше випадків зареєстровано у Вінниці, Одесі, Харкові, Києві та області. У порівнянні з минулим роком, кількість смертельних випадків збільшилася на 10%. За останній тиждень Одесі від грипу померло 11 осіб, у Києві – 1», – розповіли в МОЗ України.

 

Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути