chrome firefox opera safari iexplorer

Парламент перейменував Дніпропетровськ на Дніпро

19 травня 2016 о 11:13

Верховна Рада у межах декомунізації ухвалила рішення про перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро, прибравши з назви згадку про комуністичного діяча Григорія Петровського.

За це рішення проголосували 247 членів парламенту.

Проти виступила фракція «Опозиційного блоку», яка пропонувала зберегти радянську назву Дніпропетровськ, вважаючи, що його називають на честь апостола святого Петра.

За різними опитуваннями, більша частина мешканців Дніпропетровська виступала за формальну збереження назви, але неформально самі скорочено називають його «Дніпро».

Мер міста Дніпропетровськ Борис Філатов в інтерв’ю ВВС Україна підтримував перейменування міста на Дніпро.

У межах декомунізації вже перейменували низку міст України.

Зокрема, у Донецькій області місто Димитров стало Мирноградом, а Красноармійськ – Покровськом.

В Одеській області Котовськ став Подільськом, а у Чернігівській Щорс – Сновськом.

Артемівськ на Донеччині вже носить стару назву Бахмут, Дзержинськ став Торецьком, а Красний Лиман перейменували на Лиман.

Іллічівськ, що в Одеській області, змінив назву на Чорноморськ.

Місто Червонозаводське на Полтавщині перейменоване на Заводське, а Орджонікідзе Дніпропетровської області носить назву Покров.

Джерело: zik.ua
Розділи: Суспільство

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути