chrome firefox opera safari iexplorer

У наступному році українцям можуть повертати частину грошей при купівлі життєво необхідних ліків

15 вересня 2016 о 13:11

Щоправда, мова йде не про всі медикаменти, а лише про життєво-необхідні. Перелік затвердить МОЗ за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я. Туди будуть входити препарати для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших патологій, пише УНІАН.

Таку урядову ініціативу опрацьовує міністерство охорони здоров'я, йдеться в сюжеті ТСН.

Разом із фармацевтами керівники медичної галузі нині готують національний перелік медикаментів, який складатиметься орієнтовно з 260 позицій.

Туди ввійдуть ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших важких патологій. Коли список буде затверджено, почне працювати програма реімбурсації – здешевлення для хворих вартості препаратів. Людям повертатимуть частину вартості або повну вартість ліків.

Перелік препаратів, що підлягатимуть державному відшкодуванню, наразі дискутується. Відомо, що до нього включать лише ліки, котрі мають доказову базу ефективності та рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Ціна на них має бути адекватна європейській. 

«Пацієнт, ідучи до лікаря, отримуючи рецепт, буде мати можливість піти в аптеку і отримати певний перелік ліків або за 100-відсотковою пільгою, або, як варіант для працюючих, на якихось пільгових умовах», — пояснив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

Два роки тому держава вже пробувала компенсувати вартість ліків для гіпертоніків. У проекті були задіяні комунальні аптеки і приватні мережі. Програмою вдалося охопити 80% хворих, які мали нагоду придбати препарати з суттєвими знижками.

Однак проект зазнав фіаско через те, що у держави закінчилися на нього гроші. Борг перед аптеками сягнув 4 мільйонів гривень.

Тепер МОЗ замахнувся не на часткову, а повну реімбурсацію.

Спершу керівники галузі сподівалися запустити проект із вересня, але старт довелося відкласти до початку 2017 року.

У міністерстві сподіваються, що нові правила на фармацевтичному ринку дозволять не лише допомогти хворим мати доступ до необхідних ліків, але й змусять аптеки знизити ціни на інші препарати.

Як очікують у МОЗ, такий ефект може вимірюватися здешевленням медикаментів на ринку на 30-40%.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути