chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальні світлини фотографа Шевченка

19 серпня 2021 о 12:19

19 серпня — Всесвітній день фотографії. Свято молоде, його заснував у 2009 році австралійський фотограф Корскі Ара (Korske Ara). Дата вибрана на честь дня, коли французький уряд придбав патент на дагеротип — ранній фотографічний процес.

Цього дня ми пропонуємо розповідь про художника і фотографа Григорія Петровича Шевченка (1868 – 1941 рр.), внучатого небожа Кобзаря. Він залишив українцям унікальні фотолистівки із зображеннями земляків Тараса Шевченка та місць, де народився й провів дитинство поет, світлини, на яких зображені аграрні роботи, чимало яких вже відійшла в минуле: молотьбу й скиртування паровими машинами, жнива, випасання худоби, тіпання конопель тощо. Фотолистівки Григорія Шевченка друкували по всьому світу.

На галявині. Фотограф Г.П.Шевченко. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 30-і рр. ХХ ст.

Фотограф зафіксував для історії яскраву плеяду видатних постатей, діячів культури, селян – земляків Тараса Шевченка, яким довелося його бачити, а також мальовничі українські краєвиди.

Г.П.Шевченко. Весільна група. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907—1909 рр.

Цінними в його фотозображеннях (у художньому та історичному аспектах) є будь-які деталі: вираз обличчя сфотографованих, їхні постави, одяг, взуття, прикраси, як, власне, й побудова самої композиції на тлі живописних пейзажів с. Керелівки Звенигородського повіту Київської губернії, а нині – с. Шевченкового Звенигородського району на Черкащині.

Г.П.Шевченко. Весільна група. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907—1909 рр

Надзвичайно цінним є й те, що його фотодіяльність припадає на кінець ХІХ – початок ХХ ст., коли ці місця ще не зазнали разючих змін і зберігали свою незайману автентичність. Але, на превеликий жаль, із чималого доробку нащадка великого роду збереглося лише декілька десятків фотографій і листівок.

Г.П.Шевченко. Чумацька валка. Черкащина, Звенигородський р-н, с. Керелівка. 1908 р.

Г.П.Шевченко. Село Керелівка. Вітряки. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907—1908 рр.

Григорій Шевченко відомий не тільки своїми світлинами, а й фотолистівками. Серію фотолистівок 1908 року Григорій Шевченко назвав “Види і типи Малоросії”, а серію 1908—1909 рр. випускав під грифом “Родина Тараса Гр. Шевченко” (у сенсі “батьківщина Тараса Шевченка”). Філокартисти, до речі, вважають, що вона була досить великою та нараховувала більше 150 тиражованих карток.

Фотолистівка. Вид-во Г.П.Шевченка. Село Керилівка (фотомонтаж). Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1908—1909 р.

 Листівки з червоними написами виходили протягом 1901 – 1903 рр. і були найвищої якості. Вони отримали серед колекціонерів назву “Червоний Шерер” і залишаються предметом особливого зацікавлення багатьох поколінь філокартистів.

Фотолистівка. Вид-во Г.П.Шевченка. Село Керелівка. Хата на батьківщині Т.Г.Шевченка. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1908—1909 рр.

Фотолистівки Григорія Шевченка були віддруковані не лише в Україні і Росії, а й в США. Наприклад, класичний український сюжет “Хлопець і дівчина біля тину” був тиражований у Нью-Йорку.

Фотолистівка. Вид-во Г.П.Шевченка. Типи. Село Керелівка. Парубок з дічиною. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1908—1909 рр.

Матеріали із книги “ГРИГОРІЙ ШЕВЧЕНКО – МАЙСТЕР ФОТОЖИВОПИСУ, СПАДКОЄМЕЦЬ ШЕВЧЕНКОВОГО РОДУ”, опубліковані на сторінці Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця 19-20 ст.

Розділи: Освічена

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути