chrome firefox opera safari iexplorer

У Каневі відкрили виставку унікальних світлин родича Шевченка (фото)

21 травня 2016 о 09:44

20 травня у Музеї Т.Г. Шевченка в Каневі відкрили виставку світлин фотографа Григорія Петровича Шевченка “Типи і види України” (фотографії і листівки кін.ХІХ – поч.ХХ ст.).

Григорій Петрович Шевченко (1868—1941) – внучатий небіж Кобзаря. Завдяки праці цього майстра було створено високохудожні світлини та унікальні фотолистівки із зображеннями місць, де народився й провів дитинство Тарас Шевченко.

Фотограф зафіксував для історії яскраву плеяду видатних постатей, діячів культури, селян – земляків Тараса Шевченка, яким довелося його бачити, а також мальовничі українські краєвиди.

Виставку  фоторобіт Григорія Шевченка приурочили до 155-ї річниці перепоховання Кобзаря. Захід організовано за підтримки Фонду Миколи Томенка “Рідна країна”.

Г.П.Шевченко. Коло криниці. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907-1908 рр

Г.П.Шевченко. Коло криниці. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907—1908 рр


Г.П.Шевченко. Дівчата коло криниці. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907-1908 рр.

Г.П.Шевченко. Дівчата коло криниці. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1907—1908 рр.

“Для нас сьогодні важливо повернути Шевченка в Канівський заповідник. Справа в тім, що реконструкція музею Кобзаря, проведена в часи Януковича, перетворила його на офіс російського банку і забрала все, що було пов’язано з духом і життям Шевченка, –  сказав голова фонду “Рідна країна” Микола Томенко на відкритті виставки фотографій. – Сьогодні важливо, що повернення проекту Василя Кричевського, який би відродив Шевченків дух, хочуть і працівники музею. В контексті цього завдання важливою й цікавою є виставка світлин Григорія Шевченка, зібрана й оформлена відомим художником Миколою Бабаком”.

Г.П.Шевченко. Тут була хата Т. Г. Шевченка. Черкащина, Звенигородський р-н, с. Керелівка. 1908 р.

Г.П.Шевченко. Тут була хата Т. Г. Шевченка. Черкащина, Звенигородський р-н, с. Керелівка. 1908 р.

Як розповів ініціатор заходу Микола Бабак, у Каневі представлено частину світлин Григорія Шевченка – в екпозиції здебільшого ті фотографії, які стосуються безпосередньо Шевченкіани: зображень природи і людей з малої батьківщини Кобзаря, села Керелівки на Звенигородщині, і світлини, пов’язані з пам’яттю поета.

Г.П.Шевченко. Мешканці с.Керелівка на садибі батьків Т.Г.Шевченка. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1917-1918 рр.

Г.П.Шевченко. Мешканці с.Керелівка на садибі батьків Т.Г.Шевченка. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Керелівка. 1917—1918 рр.

У Канівському музеї Шевченка ця виставка діятиме до 18 червня 2016 року. А з кінця червня її можна буде побачити в Києві.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути