chrome firefox opera safari iexplorer

У вільний доступ виклали архівні документи про українських митців — жертв радянського режиму

03 вересня 2021 о 12:24
У інтернеті оприлюднили 1000 розсекречених документів комуністичних спецслужб з українських, чеських та грузинських архівів про 30 митців двадцятого століття, зокрема письменників, за якими стежила комуністична влада. Про це повідомив Центр досліджень визвольного руху.

Колекцію «Репресоване мистецтво» опублікували на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Інформація розповідає про взаємовідносини представників мистецтва та комуністичної влади в трьох країнах. До архіву потрапили як матеріали про переслідування та утиски, так і задокументовані факти співпраці з репресивними органами. Усі опубліковані документи стали основою онлайн-виставки «Репресоване мистецтво», яку презентують незабаром у вільному доступі.

Кожна з трьох країн представлена десятьма митцями. До української частину проєкту ввійшли документи на письменників Остапа Вишню, Олександра Довженка, Василя Стуса, Валер’яна Підмогильного.

«Опубліковані матеріали містять також фото, багато з них публікуються вперше. За допомогою нового функціоналу сайту Електронного архіву, користувачі відтепер можуть формувати колекції документів за власними інтересами у своєму «кошику», − додають історики.

Раніше у вільний доступ виклали архівні документи про масовий терор щодо «Розстріляного відродження», серед яких ті, що стосуються Михайля Семенка, Миколи Зерова і Майка Йогансена.

Джерело: Читомо
Розділи: Некатегоризовано