chrome firefox opera safari iexplorer

Церква визначилась, як поминатиме самогубців

29 липня 2011 о 16:22

На останньому засіданні священного синоду Російської православної церкви в Києві священнослужителі визначилися, якими мають бути молитви про самогубців. Як повідомляє Фокус, ще на початку року проблему піднімав Патріарх Кирило.

«Усім правлячим архієреям доводиться стикатися з таким явищем, коли скорботні родичі особи, який вкоротив собі віку, звертаються з проханням про його відспівування. Думаю, що тут необхідно ввести єдину практику, щоб уникнути зловживань — як у бік надмірної строгості, так і у бік невиправданих послаблень», — зазначав він.

У результаті священний синод затвердив особливий обряд поминання самогубців. На прохання родичів священик може здійснювати таке поминання у своїй келійній молитві словами преподобного Льва Оптинського.

Синод нагадав архіпастирям і пастирям, що стосовно осіб, які вкоротили собі віку в стані психічного розладу, можна здійснити заочне відспівування, в тому випадку, якщо цей розлад буде підтверджено відповідними медичними свідченнями.

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути