chrome firefox opera safari iexplorer

Церква вимагає заборонити в Україні книгу про еротику в мистецтві

20 вересня 2012 о 09:38
Книгу назвали богохульною, що пропагує порнографію, гомосексуалізм, міжрелігійну ворожнечу, блюзнірство і неповагу до релігійних образів та символів.

Священики Запорізької єпархії просять в нацкомісії з питань захисту суспільної моралі заборонити на Україні книгу мистецтвознавця Едварда Люсі-Сміта «Еротика в творах мистецтва».

Архієпископ Лука (в миру — Андрій В'ячеславович Коваленко) направив відповідне звернення до Василя Костицького, повідомляють «Новости литературы».

Побоюючись, що ця книга може потрапити в незміцнілі дитячі руки, він вважає, що вона «буде сприяти деградації її статевого потягу, зміні уявлень про навколишній світ, незгладимим змінам у психіці, особливо в емоційній сфері».

Але не тільки про дітей дбає український архієпископ. Адже, на його думку, ця книга популяризує непристойності, культивування яких є одним із проявів культу смерті. Вона закликає читачів жертвувати життям власних дітей, своїм здоров'ям в ім'я служіння розпусті, сприяє розвитку любові до смерті, викликає агресію, спрямовану і на оточуючих, і на самого себе.

Назвавши книгу Люсі-Сміта яскравим проявом постмодернізму і проявом деструктивних сил, архієпископ закликав комісію вилучити книгу з торговельної мережі та заборонити її поширення на території України.

При цьому він посилається на Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, а саме на положення, що «на свободу може накладатися заборона, якщо це необхідно для поваги прав або репутації іншої людини або захисту національної безпеки, громадського порядку, здоров'я і моралі суспільства», а також на закон «Про захист суспільної моралі» та кримінальний кодекс.

Мистецтвознавець Едвард Люсі-Сміт широко видається в світі як автор книг з мистецтва, фотограф, має роботи в зборах Національної портретної галереї в Лондоні, Музеї мистецтва в Новому Орлеані та Інституті американського мистецтва імені Батлера.

Едвард Люсі-Сміт опублікував понад 100 книг, включаючи біографію Жанни д'Арк, один історичний роман і більш ніж 60 книг з мистецтва.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути