chrome firefox opera safari iexplorer

Музей історії м.Болехова ім.Романа Скворія

  • вул. Січових Стрільців, 9, м. Болехів, 77202
  • (03437) 3-45-00
  • неділя - п’ятниця з 8.00 до 17.00. Неділя: з 9:00 до 16:00 год.
    Вихідний день – субота.
Про музей:

Музей історії м. Болехова ім.Романа Скворія заснований 28 листопада 1967 року краєзнавцем Романом Теодоровичем Скворієм. Організація музею почалася з підготовки до 40-річчя від дня смерті Наталії Кобринської, що припадало на січень 1960 року. Перший осередок музею, краєзнавчу кімнату було відкрито при бібліотеці в 1964 році.

В 1970 році музей здобув звання народного. Про краєзнавчу роботу музею з'явилися публікації газеті «Літературна Україна», в «Українському історичному журналі», журналі «Українська мова і література в школі», в районній та місцевій пресі.

В 1987 році було прийнято рішення про переорієнтацію краєзнавчого музею в музей історії міста. Музей набув певної популярності, про що свідчили факти нових унікальних надходжень для експозиції. зі Стрия було передано ноти, написані рукою Т. Бобринського на емігрантську пісню, з власним штампом Н. Кобринської. Було одержано фрагменти рукописних богослужбових книг XVII ст. з монастиря і церкви с. Довжки, а також цикл фотографій з періоду перебування в Болехова українського скульптора Михайла Черешньовського (1939—1944), митрополита Андрея Шептицького (1909 р.).

14 квітня 1999 року за наказом Управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації музей став державним.

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути