chrome firefox opera safari iexplorer

Музей космосу

  • м. Переяслав-Хмельницький, вул. Літописна, 2
  • щодня з 9.00 до 17.00
Про музей:

Музей відкритий у пам`ятці народної архітектури – церкві Св. Параскеви 1891 р. (с. В`юнище Переяслав-Хмельницького р-ну Київської обл.) в 1979 р.

В експозиції широко і всебічно представлено історію вітчизняного освоєння космосу. Експонуються макети першого штучного супутника, місяцехода, стартового майданчика космодрому Байконур, орбітального відсіку космічного корабля «Союз», супутники, призначені для вивчення космічного простору, метеорологічна ракета, декілька типів скафандрів, крісло-ложемент, особисті речі космонавта Г. Берегового, тренувальні парашути космонавтів Ю. Гагаріна та Г. Титова, костюм рідинного охолодження зі шлемофоном космонавта П. Поповича.

В експозиції знаходиться маятник Фуко – прилад для доказу обертання Землі навколо своєї осі.

Демонструється їжа, яку під час польоту на орбіті Землі у невагомості вживали космонавти: різноманітний хліб (кожна «хлібина» вагою 4,5 г), консерви, туби джему, супів та ін.

Окрема група документально-речових матеріалів представляє сучасні досягнення української космічної галузі. Експозицію доповнюють твори художників та скульпторів на космічну тематику. З використанням меморіальних речей відтворено кабінет видатного ученого Ю. Ішлінського.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути