chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вшанували річницю виведення військ із Афганістану

15 лютого 2012 о 14:06

Виведення радянських військ із території Афганістану згадують сьогодні у Києві. До Меморіального комплексу загиблим уранці прийшли сотні вояків-афганців та матері загиблих воїнів.

До пам'ятника вони поклали квіти і запалені свічки. Крім того, загиблих за кордоном українців вшанували хвилиною мовчання. З війни в Афганістані не повернулися понад три із половиною тисячі українських солдатів, а поранень там зазнали щонайменше вісім тисяч воїнів.

Афганці нарікають: війна була чужою, а себе називають забутими державою. Опісля скорботної ходи, люди вирушили до Музею Великої вітчизняої війни. Там їли кашу та пили фронтові сто грамів.

Вшанували пам’ять загиблих афганців і перші особи держави — Президент Віктор Янукович, прем’єр Микола Азаров та інші посадовці. Через це охорона обмежила доступ до меморіалу усіх охочих. На знак протесту під час покладання квітів Президентом афганці демонстративно відвернулися від гаранта і не зняли головних уборів. Живим кордоном між афганцями та високопосадовцями стали люди у цивільному чорному одязі.

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути