chrome firefox opera safari iexplorer

Україна заробила на Євро-2012 втричі менше, ніж витратила

11 вересня 2012 о 13:42

Економіка чотирьох українських міст, що приймали Євро-2012, отримала за час футбольного турніру близько 1 мільярда євро. Про це повідомив заступник голови Нацагентства з питань підготовки до чемпіонату Європи з футболу Валерій Жалдак. Він пояснив, що такі висновки можна зробити  за результатами соціологічного дослідження «Євро-2012 очима фанатів», яке провело в Україні Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ).

«Під час турніру  до України в’їхали 1,8 мільйона іноземців. Середньостатистичний відвідувач турніру, за результатами опитуванні, витратив у приймаючому місті від 200 до 400 євро, тобто загалом українська економіка отримала близько мільярда євро», – зазначив Жалдак.

Водночас, за його словами, на підготовку турніру Україна витратила з бюджету 36 мільярдів гривень (тобто більше ніж 3 мільярди євро). Представник Нацагентства зауважив, що частина коштів витрачена на інфраструктурні проекти¸ які приносять користь економіці і після завершення турніру. Валерій Жалдак додав, що значну частину коштів у чемпіонат вклали приватні інвестори – зокрема, готельний та ресторанний бізнес.

За словами Жалдака, реальний економічний ефект можна буде оцінити за результатами комплексного дослідження впливу Євро-2012 на українську економіку, і відповідне дослідження вже розпочато.

Товариство GIZ опитало в Україні 2300 іноземних туристів, які перебували у приймаючих містах у дні проведення матчів. Близько 80% оцінили рівень підготовки до чемпіонату за різними напрямками «добре» або  «дуже добре», третина опитаних планують ще раз відвідати Україну.

Розділи: Суспільство