chrome firefox opera safari iexplorer

На кінофестивалі «Молодість» — 50 українських фільмів

21 жовтня 2012 о 10:07

42-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість» розпочинає свою роботу у Києві 20 жовтня.  Особливістю 24-го форуму стане участь 50-ти українських фільмів, більшість із яких відкриє глядачам нові імена, передає «Телекритика».

Церемонія відкриття запланована на 17.30 в київському Оперному театрі і транслюватиметься онлайн.

Фільмом відкриття фестивалю стане стрічка «Шкурник» Миколи Шпиковського 1927 року у супроводі українського симфонічного оркестру «Київ-Класик» під керівництвом Германа Макаренка.

Тим часом у київських кінотеатрах уже розпочалися покази стрічок для журналістів. Сьогодні їм представлять карину «Просто вітер» Бенса Фліґауфа з програми «Фестиваль фестивалів», фільм Кім Кі-Дука «П’єта» і стрічки «Майже чоловік» Мартіна Лунда зі скандинавської панорами.

Як повідомляла «Телекритика», програма цьогорічного кінофестивалю охоплює близько 300 фільмів. У міжнародному конкурсі змагатимуться 21 студентський фільм, 21 короткометражинй і 12 повнометражних; у Національному конкурсі – 26 короткометражні українськомовні стрічок 2011—2012 років; у позаконкурсній програмі буде продемонстровано 218 картин.

Цього року до програми фестивалю увійде близько 50-ти фільмів. Серед авторів цих робіт більшість – нові імена, і це, як відзначив генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі, стане головною особливістю цьогорічного фестивалю.

У конкурсній програмі беруть участь три українські фільми. Це «Істальгія» Дарії Оніщенко (Міжнародний конкурс), «Очерет» Руслана Батицького (Міжнародний конкурс студентських фільмів) та «Автопортрет в аду» Дмитро Старусєв (Конкурс короткометражних фільмів).

26 українських короткометражних стрічок представлено у Національному конкурсі.

У позаконкурсній програмі заплановано шість українських прем’єр. Ще 11 фільмів буде включено до ретроспективи, присвяченої Богдану Ступці.

Нагадаємо, Міжнародне журі кінофестивалю очолить угорський режисер театру і кіно, сценарист, продюсер Золтан Камонді. Також до складу Міжнародного журі увійшли Теодор Ушев – аніматор, графічний дизайнер, ілюстратор та мультимедіа-художник з Монреалю (Квебек, Канада), Борис Хлєбников – режисер, сценарист і кінознавець (Росія), Арутюн Хачатрян – режисер, сценарист, оператор і продюсер; засновник і директор Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос» (Вірменія) та Наталія Сумська – акторка і телеведуча (Україна).

Журі Національного конкурсу очолив голова Ради директорів і засновник групи компаній Star Media Влад Ряшин. Також до журі увійшли директор кіноархіву Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко і редактор та оглядач культурних подій у медіа Сергій Васильєв.

Журі Міжнародної федерації кінопреси представлятимуть Кирило Разлогов (Росія), Інґрід Бербаум (Німеччина), Ірина Гордійчук (Україна). Екунемічне журі – професор теології у Лютеранській Академії в Ризі Ґатіс Лідумс (Латвія), генеральний секретар у SIGNIS France, кінооглядач у мережі французьких католицьких парафій Маґалі Ван Рет (Франція) і волонтер на «Радіо Марія» Католицького медіа-центру, вчитель англійської мови у київській школі № 315 Оксана Соколянська (Україна).

Події фестивалю охоплять кілька київських кінотеатрів – «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», «Київська Русь» та «Кінопалац», а також Дім освіти та культури «Майстер Клас» та Арт-готель «Баккара».

Завершить свою роботу кінофестиваль 28 жовтня. Фільм закриття, як обіцяють організатори, стане сюрпризом.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури