chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові на території охоронної зони ЮНЕСКО знищено археологічний об'єкт

21 лютого 2013 о 16:01

Реставрацію пам'яток культурної спадщини національного значення на вул. Шевській, 14-16 проведено з порушенням державних будівельних норм, пам’яткоохоронного законодавства. Такий факт виявлено у ході перевірки прокуратурою Львова, повідомили УНН в прес-службі прокуратури.

З’ясовано, що реставраційні земляні роботи у подвір’ї та підвальних приміщеннях згаданих будинків-пам’яток виконувались підприємством-підрядником на замовлення суб’єкта господарювання, відповідно до проектної документації, розробленої УРСНРІ «Укрзахідпроектреставрація».

Водночас, Міністерством культури України та орендодавцем цього майна – управлінням комунальної власності ЛМР не надавались погодження на проведення вказаних робіт. Крім цього, усупереч закону, реконструкцію розпочато за відсутності результатів археологічних досліджень вказаного об’єкта.

Унаслідок таких незаконних дій знищено частину давнього археологічного культурного шару у подвір’ї та підвальних приміщеннях будинків-пам’яток національного значення, що внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зважаючи на це, прокуратурою Львова внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 298 КК України посадовими особами зазначених приватних підприємств та УРСНРІ «Укрзахідпроектреставрація».

Хід розслідування у цьому провадженні перебуває на контролі прокуратури Львова.

Нагадаємо, понад 200 пам’яток Львова, що входять до переліку ЮНЕСКО, потребують реставрації. Однак грошей з державного бюджету на це не виділили. А міський бюджет профінансувати ремонт споруд та пам'ятників невзмозі.

Розділи: Суспільство

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути