chrome firefox opera safari iexplorer

Шедеври Іоанна Пінзеля повертаються до України з Франції

06 березня 2013 о 13:42

Фахівці Львівської галереї мистецтв завершили демонтаж виставки скульптур Іоанна Пінзеля у Луврі та підготували їх до транспортування в Україну.

Про це УКРІНФОРМу повідомив головний хранитель фондів мистецького музею Ігор Хомин.

«Наші фахівці завершили демонтаж експозиції дерев'яних скульптур галицького Да Вінчі – Іоанна Пінзеля. Вони упакували безцінний вантаж у спеціальну тару та підготували його до транспортування. 10 березня експонати під охороною спецпідрозділу «Титан» повернуться до Львова і будуть виставлені у Галереї мистецтв», — зазначив Ігор Хомин.

За його словами, держава розрахувалася зі львівськими мистецтвознавцями, які за власний кошт їздили до Парижа на відкриття виставки. Експозиція дерев'яних шедеврів галицького майстра викликала широкий резонанс у Європі. Упродовж часу експонування — з 21 листопада 2012 року до 24 лютого 2013 року — до «львівської» зали Лувру шикувалися чималі черги.

Тепер відреставровані скульптури займуть тимчасове місце у Львівській галереї мистецтв, оскільки музей Іоанна Пінзеля перебуває у плачевному стані через дірявий дах і чекає державної допомоги на ремонт.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути